Отидете към основна версия

2 035 6

Италианците от Saipem влизат в новите руски газови проекти

  • сайпем-
  • газ-
  • проекти-
  • saipem

Италианската компания Saipem влиза в руските газови проекти - „Турски поток“ и „Северен поток – 2“, съобщава в. „Ведомости“.

Saipem беше наета от „Газпром“ да полага подводното трасе на „Южен поток“, но след спирането на проекта, тя успя да постигне извън съдебно споразумение.

Италианците дори искаха неустойка от €760 млн. от проектната компания South Stream Transport. В момента тя отново ще отговаря за морската част на „Турски поток“. Енергийното трасе вече получи част от разрешителните за строеж от Анкара.

Saipem беше наета за изграждане на газопровод по дъното на Черно море в рамките на проекта "Южен поток". Договорът й беше за 2 млрд. евро. В момента не е ясно колко ще получи компанията за участието й в Турски поток. Saipem трябва да получи компенсации от Русия и заради проваления Южен поток.

След отказа на Русия от реализацията му, договорът с италианската компания не беше разтрогнат, а на компанията беше предложено да се включи в алтернативното трасе.

Москва се отказа през декември 2014 от "Южен поток" (газопровод, който би извършил доставката на газ за страните от ЕС, заобикаляйки Украйна) и договори нов проект с Анкара, наречен "Турски поток".

Проектната компания Nord Stream 2 вече обяви търг за избор на изпълнител на подводната част на „Северен поток – 2“. Очаква се той да завърши до края на годината.

Италианската компания се ползва с протекции на най-високо ниво в руското правителство.

 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини