Отидете към основна версия

1 405 6

Средната реална заплата се е увеличила с 1/3 за 4 години

  • пламен димитров-
  • средна-
  • заплата-
  • увеличила

Българинът обаче продължава да е най-бедният в Европа, каза Пламен Димитров

Снимка: БТА

За последните четири години средната реална работна заплата на българина се е увеличила с 31 – 32 на сто. Въпреки това българинът продължава да бъде най-беден в Европейския съюз. Това съобщи президентът на КНСБ Пламен Димитров.

По думите на Димитров е добре, че е премахнато пълното замразяване на доходите от времето на Симеон Дянков и е започнало увеличение, като за това той изтъкна усилията на синдикатите.

От КНСБ са категорични, че през следващата година заплатите трябва да се повишат с 8 – 10 – 15 на сто. По думите му това го диктува пазарът, който е отворен към държавите на ЕС.

Докато сметката на българина излиза, че в чужбина ще има по-добри доходи, няма да се справим с изтичането на квалифицирана работна ръка, каза още лидерът на КНСБ.

Димитров е убеден, че е напълно реалистично до три години средната заплата у нас на образованите и квалифицирани хора да бъде 1000 – 1200 лв. В противен случай ще продължи „изтичането“ на 40 – 50 хил. души годишно от трудоспособното население.

Той каза още, че до края на октомври, когато приключи договарянето с МФ и с частния сектор, двата синдиката – КНСБ и „Подкрепа“, ще направят анализ на постигнатото.

„Ако преценим, че постигнатото увеличение на доходите не е достатъчно, сме готови да започнем национална акция след изборите, която да прерасне в протестна демонстрация в София, за да чуят работодатели и политици какво искат от тях хората на труда“, заяви Пламен Димитров.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини