Отидете към основна версия

4 979 7

Путин завива към нов НЕП?

  • путин-
  • обръщение-
  • дума

В режим на действащи санкции руският президент Владимир Путин даде сигнал, че мисли за нова икономическа политика.

Това е основният извод от днешното негово обръщение пред двете камари на руския парламент.

Информационните технологии трябва да станат един от водещите отрасли в руската икономика, призова Владимир Путин. Той не пропусна да отбележи, че секторът трябва да продължи да се възползва от стимулите поне до 2025 г., сред които и по-ниските осигурителни вноски.

Трябва да признаем, че тези облекчения изиграха значителна роля за подпомагане на IT - компаниите. Мярката ще им позволи ефективно да достигнат своя интелектуален потенциал за иновации на руската нация, похвали се Владимир Путин, отбелязва в. "Ведомости".

Според него има съвсем лека динамика в посока на спирането на спада на руската икономика, сравнявайки го с миналата година, когато спадът беше 3,9%. Инфлацията в Русия също остава фактор, който през следващата година може да достигне около 6%.

Руският президент подчерта по отношение на санкциите, че те са помогнали на руските земеделски производители, но даде ясно да се разбере, че те няма да продължат вечно, защото този сектор, както и гражданите, се нуждаят от конкуренция с чуждестранни стоки.

Освен това правителството трябва да преразгледа ролята, която могат да играят регионите и профилирането на руската икономика с цел да се минимизират разходите и да се вдигне производството.

Анализатори отбелязват, че без да набляга на санкциите Владимир Путин дава сигнал, че са нужни решения за минимизиране на тяхното влияние върху икономиката, отбелязва РБК.

Русия не търси врагове, тя има нужда от приятели, но няма да пренебрегва собствените си интереси. Това не пропусна да припомни Владимир Путин.

Русия сама ще се разпорежда със съдбата си, ще строи бъдещето си „без подсказване отвън и непоискани съвети“, подчерта президентът и изрази съжаление, че десетилетията след края на Студената война са били изгубени.

През 20-те години на миналия ХХ в. Ленин предлага смекчаване на нормите на военния комунизъм с цел съживяване на икономиката. Тя получава названието Новата икономическа политика (на руски: Новая экономическая политика, НЭП). След смъртта на Ленин, Сталин я изоставя за сметка на плановата социалистическа икономика.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини