1 Декември, 2016 13:46 4 953 7

Путин завива към нов НЕП?

  • путин-
  • обръщение-
  • дума
Путин завива към нов НЕП? - 1

В режим на действащи санкции руският президент Владимир Путин даде сигнал, че мисли за нова икономическа политика.

Това е основният извод от днешното негово обръщение пред двете камари на руския парламент.

Информационните технологии трябва да станат един от водещите отрасли в руската икономика, призова Владимир Путин. Той не пропусна да отбележи, че секторът трябва да продължи да се възползва от стимулите поне до 2025 г., сред които и по-ниските осигурителни вноски.

Трябва да признаем, че тези облекчения изиграха значителна роля за подпомагане на IT - компаниите. Мярката ще им позволи ефективно да достигнат своя интелектуален потенциал за иновации на руската нация, похвали се Владимир Путин, отбелязва в. "Ведомости".

Според него има съвсем лека динамика в посока на спирането на спада на руската икономика, сравнявайки го с миналата година, когато спадът беше 3,9%. Инфлацията в Русия също остава фактор, който през следващата година може да достигне около 6%.

Руският президент подчерта по отношение на санкциите, че те са помогнали на руските земеделски производители, но даде ясно да се разбере, че те няма да продължат вечно, защото този сектор, както и гражданите, се нуждаят от конкуренция с чуждестранни стоки.

Освен това правителството трябва да преразгледа ролята, която могат да играят регионите и профилирането на руската икономика с цел да се минимизират разходите и да се вдигне производството.

Анализатори отбелязват, че без да набляга на санкциите Владимир Путин дава сигнал, че са нужни решения за минимизиране на тяхното влияние върху икономиката, отбелязва РБК.

Русия не търси врагове, тя има нужда от приятели, но няма да пренебрегва собствените си интереси. Това не пропусна да припомни Владимир Путин.

Русия сама ще се разпорежда със съдбата си, ще строи бъдещето си „без подсказване отвън и непоискани съвети“, подчерта президентът и изрази съжаление, че десетилетията след края на Студената война са били изгубени.

През 20-те години на миналия ХХ в. Ленин предлага смекчаване на нормите на военния комунизъм с цел съживяване на икономиката. Тя получава названието Новата икономическа политика (на руски: Новая экономическая политика, НЭП). След смъртта на Ленин, Сталин я изоставя за сметка на плановата социалистическа икономика.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    3 9 Отговор
    У Путино, у родино!
  • 2 Пеньо

    3 12 Отговор
    Този на практика от 2004 година е на власт и от тогава прави тези призиви и до сега - НИЩО!

    Коментиран от #3

  • 3 гост

    3 9 Отговор

    До коментар #2 от "Пеньо":

    Да кажеш какво е едно , а да знаеш как е друго . А съвсем трето и четвърто е да можеш и да го направиш . А на речи по "партийни" събития и то писани от "екипа" , отдавна сме претръпнали . В момента Гугъл (единия основател е етнически руснак , но не ще да чуе за Русия) струва повече от целия руски държавен сектор , а Русия държи под 2% от световния ИТ сектор , ама щели да им покажат . На гол тумбак , чифте пищови

    Коментиран от #4

  • 4 Различен

    6 3 Отговор

    До коментар #3 от "гост":

    Така е така е!
    И повечето нобелови лауреати са бивши руснаци, емигрирали зад граница. Що така? Що руснаци? Може би защото имат добро образование, за разлика от нашето. И от последните 9 открити нови хим. елемента, пет са руски открития??
    Путин нищо не прави? Така е! За времето през което е президент е дигнал стандарта им на живот само 10 пъти! МАЛКО! Е за това има санкции. Запада се уплаши, че след 5-10 години Русия ще мине голяма част от Европейските държави и се уплаши! Та затова санкции до дупка! Кви са тез руснаци, как си го позволяват? Нали?
    И кой определя вече цената на световния зърнен пазар? Май Русия! И как стана така, че Русия вече не само не търси примерно пилешко, а се готви да изнася? И със свинското скоро ще е така! С телешкото ще стане след 2-3 години!
    И какво стана с въоръжаването?? САЩ вече догонват и е техен ред да хвърлят милиарди във въоръжаването за да стигнат руснаците. Как ли ще им се отрази това??
    На времето глупавите руски генерали повярваха на едни филмчета, за звезден и космически щит и потрошиха луди пари в надпреварата за въоръжаване, което доведе и до фалита и разпада на СССР, сега е ред на САЩ!
    А и печатането на хартийки без покритие все пак е до време! Нали?
  • 5 Еееееее

    1 3 Отговор
    Разтяга локуми , Без локуми .
  • 6 НЕразбирач

    1 0 Отговор
    Ало, авторчето - какво е това "НЕП" в заглавийцето?! Защото определено не е "НЭП" , което е абревиатурата на руски!
    Ако ще правиш абревиатура на български - да беше написал НИП!
    Плюс това - винаги ПЪРВО СЕ ИЗПИСВА ПЪЛНОТО НАИМЕНОВАНИЕ - при първо упоменаване на нещо, последвано от абревиатурата в скоби, а едва по-натам в текста може да се ползва само абевиатурата! Ясен ли съм!?
  • 7 НЕразбирач

    1 0 Отговор
    ДОБАВКА: и защо ноВ "НЭП" - след като политика е в женски род, м?!