Отидете към основна версия

1 933 4

МОСВ даде зелена светлина за Бургас-Александруполис

  • бургас-александруполис-
  • петролопровод
Снимка:Архив

Министерство на околната среда и водите (МОСВ) даде положителна оценка на качеството на документацията по Оценка на въздействието върху околната среда /ОВОС/ за инвестиционно предложение за: „Нефтопровод за суров нефт Бургас – Александруполис”, за участъка от нефтопровода на територията на Република България.

Това съобщиха от пресцентъра на ведомството

Оценката на компетентния орган е, че в представената документация по ОВОС са анализирани рисковете за околната среда, които Висшият експертен екологичен съвет (ВЕЕС) трябва да има предвид при вземането на решение за осъществяване или неосъществяване на проекта на българска територия.

В резултат на тази оценка може да се пристъпи към продължаване на процедурата по ОВОС - организиране на срещи за обществено обсъждане със засегнатите общини и кметства на българска територия, което е задължение на възложителя.

МОСВ изпрати писмо до възложителя „Транс Болкан Пайплайн Б.В. – клон България” с указания за по-нататъшния ход на процедурата: възложителят трябва да осигури обществен достъп до документацията по ОВОС и да организира срещи за обществено обсъждане в засегнатите общини и кметства; според постигнатите договорености между българската и гръцката страна подготовката за организиране на паралелните срещи за обществено обсъждане в двете държави може да започне, след като и българските, и гръцките компетентни органи по околна среда потвърдят, че е налична цялостната документация по ОВОС за нефтопровода Бургас – Александруполис (оценка на трасето на българска територия; оценка на трасето на гръцка територия и резюме на доклада за цялото трасе на нефтопровода за българска и гръцка територия).

Резултатите от обществения достъп до документацията и обществените обсъждания ще бъдат от изключителна важност за приключване на процедурата, обсъждане от ВЕЕС и вземане на решение по ОВОС от министъра на околната среда и водите. Съгласно българската нормативна уредба министърът на околната среда и водите следва да се произнесе с решение по ОВОС в срок до 45 дни след последната среща за обществено обсъждане.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини