Last news in Fakti

3 Ноември, 2011 15:25 1 918 4

МОСВ даде зелена светлина за Бургас-Александруполис

  • бургас-александруполис-
  • петролопровод
МОСВ даде зелена светлина за Бургас-Александруполис - 1
Снимка:Архив

Министерство на околната среда и водите (МОСВ) даде положителна оценка на качеството на документацията по Оценка на въздействието върху околната среда /ОВОС/ за инвестиционно предложение за: „Нефтопровод за суров нефт Бургас – Александруполис”, за участъка от нефтопровода на територията на Република България.

Това съобщиха от пресцентъра на ведомството

Оценката на компетентния орган е, че в представената документация по ОВОС са анализирани рисковете за околната среда, които Висшият експертен екологичен съвет (ВЕЕС) трябва да има предвид при вземането на решение за осъществяване или неосъществяване на проекта на българска територия.

В резултат на тази оценка може да се пристъпи към продължаване на процедурата по ОВОС - организиране на срещи за обществено обсъждане със засегнатите общини и кметства на българска територия, което е задължение на възложителя.

МОСВ изпрати писмо до възложителя „Транс Болкан Пайплайн Б.В. – клон България” с указания за по-нататъшния ход на процедурата: възложителят трябва да осигури обществен достъп до документацията по ОВОС и да организира срещи за обществено обсъждане в засегнатите общини и кметства; според постигнатите договорености между българската и гръцката страна подготовката за организиране на паралелните срещи за обществено обсъждане в двете държави може да започне, след като и българските, и гръцките компетентни органи по околна среда потвърдят, че е налична цялостната документация по ОВОС за нефтопровода Бургас – Александруполис (оценка на трасето на българска територия; оценка на трасето на гръцка територия и резюме на доклада за цялото трасе на нефтопровода за българска и гръцка територия).

Резултатите от обществения достъп до документацията и обществените обсъждания ще бъдат от изключителна важност за приключване на процедурата, обсъждане от ВЕЕС и вземане на решение по ОВОС от министъра на околната среда и водите. Съгласно българската нормативна уредба министърът на околната среда и водите следва да се произнесе с решение по ОВОС в срок до 45 дни след последната среща за обществено обсъждане.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Росен Тенев

    0 0 Отговор
    Към всички живеещи от Бургас, Поморие, Созопол и на юг до р.Резово - хора събудете се и организирайте протести по всички възможни начини срещу това безумие, което ни готви това демагогско правителство. Руската петролна мафия ги изкомандва и срещу някакви смешни 70 млн долара годишна такса, Бойко Борисов и сие са готови да съсипят поминъка на стотици хиляди българи, като само от туризма печалбите са над 1,5 млрд долара! А някой ще пресметне ли щетите, които ще се нанесат на крайбрежието от Поморие до Босфора, че и по-надолу при един разлив само на един аварирал танкер - и колко стотин милиарда долара ще се бръкне България за да се разплати с потърпевшите страни от една екологична катастрофа? А, че ще има разливи - ето това е сто процента сигурно - само е въпрос на време, и в това едва ли някой се съмнява, особено като знаем как руснаците спазват технологичните предписания и дисциплина.
    П.П. Някога през далечната 1989-та с десетина съмишленици основахме "Екогласност"-Бургас. Мисля си, че трябваше това да бъде истинска зелена партия, а не движение, придатък на СДС, но и сега не е късно! Бих отговорил на всички, които ме потърсят във Facebook.
  • 2 абв

    0 0 Отговор
    Агент Гоце да е жив и здрав.А големият си троен шлем да си го сложи където слънцето не го огрява.
  • 3 коко

    0 0 Отговор
    това е безумие обричат ни на глад и мизерия продажници като нона ана съд за предаване на националнтите интереси какво са 70 милиона и кой ще ги лапа имаме такъв от болкан пайплайн който си направи хотел хора събудете се общините да поемат инициативата но дълбоко се съмнявам защото всички са кметове от партията на боко но идват и други изборитогава да ги изметем дано не стане твърде късно да се проведе референдум по този въпрос къде е европа да ни защити от руското влияние българие е и ще бъде троянския кон на русия в европа вън нона от мосв хвана се за найлоновите торбички а не гледа голямото петно след разлива ако има такава б,ря отпреди месец горко ни а такива бури ще има все по често като прогнозират учените ква ша праим тогава а
  • 4 враг

    0 0 Отговор
    цялото мосв са страшно корумпирани