Отидете към основна версия

7 798 5

Изненада: Араби слагат ръка на „Роснефт“

  • роснефт-
  • катар-
  • араби

В „Роснефт“ могат да се появят нови акционери освен Суверенният фонд на Катар Qatar Investment Authority (QIA) и „Гленкор“ (Glencore). Консорциумът между двете компании в началото на декември купи 19,5% от акциите на „Роснефт“ за €10,2 млрд, съобщава в. „Ведомости“. Водещото в Русия издание се позовава на високопоставен източник,който е пожелал анонимност.

Консорциумът между Суверенния фонд на Катар и „Гленкор“ обмисля да продаде част от своя пакет на друг арабски фонд. Според добре информиран източник става дума за фонда на ОАЕ Mubadala. Той от 2015 г. има подписано стратегическо партньорство с „Роснефт“.

През седмицата стана известно, че двете компании са купили за €10,5 млрд. 19,5% от стратегическата руска петролна компания „Роснефт”. Новите инвеститори ще притежават по 50% от закупения пакет акции.

Тук възниква един от основните въпроси „Гленкор” ще плати едва €300 млн. собствени средства, а Катар — €2,5 млрд. Останалите €7,4 млрд. ще дойдат от италианската банка Intesa Sanpaolo. Тя е създала консорциум от руски банки, които да подкрепят банката.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини