Отидете към основна версия

793 1

И Латвия одобри СЕТА

  • латвия-
  • сета-
  • ес-
  • канада

Няма срок кога точно документът да бъде приет от всички държави

Латвийският парламент с голямо мнозинство прие законопроекта за Всеобхватното икономическо и търговско споразумение (СЕТА) между ЕС и Канада, информира ТАСС. Така Латвия стана една от първите членки на еврозъюза, приключили процедурата по ратификация на договора.

Латвийското министерство на външните работи посочва в съобщение, че прилагането на споразумението за свободна търговия ще предостави редица важни практически преимущества за латвийските износители - например те ще могат да участват в канадския пазар на услуги и ще имат достъп до обществените поръчки в Канада.

Споразумението, което Европейският парламент утвърди на 15 февруари, бе подписано на 30 октомври на срещата на върха ЕС-Канада в Брюксел. Документът предлага да отпаднат 99 процента от митата между страните и предвижда режим на предварително действие, т.е. ще може да се прилага още преди да бъде ратифициран от всички 28 страни от ЕС и Канада.

Няма срок кога точно документът да бъде приет от всички държави. Малта, която председателства Съвета на ЕС през текущото полугодие, вече ратифицира споразумението.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Льо Пен с нова атака по ЕС

    Лидерът на френските националисти Марин льо Пен се обяви срещу всички глобални търговски споразумения, съобщи „Дойче Веле“. Льо Пен е е ...
    24.02.2017
    1 175
    11