Отидете към основна версия

909 0

Унгария е готова да преговаря без условия с МВФ

  • виктор орбан-
  • унгария-
  • мвф
Виктор Орбан. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Унгария е готова да започне преговори без предварителни условия с Международния валутен фонд (МВФ), заяви премиерът - консерватор Виктор Орбан.
Преговорите с МВФ и ЕС за евентуален кредит от 15 до 20 млрд.  долара са в безизходица заради желанието на Виктор Орбан да наложи реформи на централната банка, към чийто управител изпитва силна неприязън, посочва АФП.
Според МВФ и ЕС подобна реформа ще застраши независимостта на банката.
Миналата седмица Унгария бе подложена на растящ натиск от финансовите пазари, на фона на конфликта й с Европейския съюз и МВФ.
Рейтинговата агенция Фич понижи на 6 януари суверенния дълг на Унгария и я постави в спекулативна категория, а унгарският форинт достигна на 5 януари най-ниското в историята равнище по отношение на еврото - 323 форинта за евро.
За международния финансов свят обаче именно тази институция е последният гарант за разумно стопанисване в сегашна Унгария.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Орбан: Докато еврото гине, Брюксел губи време

    Премиерът на Унгария Виктор Орбан обвини Европейския съюз, че не е успял да се справи с икономическата криза. На лекция в Румъния той отправи остър ...
    29.07.2012
    1 552
    5
  • В Будапеща гориха знамето на ЕС

    Крайнодясната унгарска партия Йобик се обяви против членството на страната в Европейския съюз и поиска отделяне. Знамето на обединена Европа пламна ...
    15.01.2012
    1 518
    2