Отидете към основна версия

2 834 4

Париж към Атина: Няма да платим повече

  • гърция-
  • дълг-
  • заем
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европа няма да плати повече. Това вече беше ясно заявено от Франция, Германия и всички останали страни от Общността, които се нагърбиха да помогнат на Гърция и изработиха ясни правила как това да стане. Ние не можем да нарушим тази рамка.

Така френският министър по европейските въпроси Жан Леонети призова Атина да не протака преговорите по дълга с частните й кредитори, които трябва да доведат до споразумение за избягване на фалита.
Войната на нерви между гръцкото правителство и частните кредитори, които са закупили гръцки ценни книжа е в кулминационната си точка.

През последните седмици пазарите реагираха скептично относно възможността Атина да се справи с фалита. Това оказва силен натиск върху перспективите Еврозоната да се справи с дълговата криза, коментира „Блумбърг“.

Финансови анализатори вече нееднократно предупредиха, че без споразумение на Гърция с кредиторите й, страната няма да може да плати на 20 март 14,5 млрд. евро по падежа на облигациите, а това сериозно ще застраши стабилността на Еврозоната.

Часовникът необратимо цъка, предупреждават гръцките медии, коментирайки че в понеделник финансовите министри от Еврозоната трябва да обсъдят резултатите от преговорите на Атина с частните й кредитори.

От своя страна финансовият министър Евангелос Венизелос изрази своя оптимизъм, че условията, при които ще стане „подстригването на гръцкия дълг с близо 100 млрд. евро“ били договорени и той в понеделник ще ги представи пред своите колеги в Брюксел.

Оптимизмът на Венизелос се пренесе и на Атинската стокова борса, която след няколко последователни дни на спад отчете малък ръст в очакване за постигане на споразумение по дълга.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини