Отидете към основна версия

20 961 19

Новият собственик на Нова телевизия

  • нова телевизия-
  • собственост-
  • купувач-
  • чехия-
  • келнер

PPF Group е новият собственик на 95% от акционерното участие на шведската компания Modern Times Group (MTG) в Нова Телевизия. Това е компания управлявана от чешкия милиардер Петр Келнер. Тя ще купи и 5% от Eastern European Media Holdings S.A. Сделката е оценена на 185 млн. EUR. Ще бъде финализирана през следващите няколко месеца. Предстои нужното одобрение от регулаторите.

„Изградихме Nova до първа медийна група в България с 33% пазарен дял от аудиторията и собственик на някои от най-добрите дигитални брандове в страната. Под отличното ръководство на Дидие Щосел и мениджърския му екип Nova се превърна във водеща дигитална развлекателна група и бих искал да благодаря на всички, които направиха това възможно. Инвестициите на MTG са фокусирани в развитието на нашата скандинавски развлекателни студиа и глобални дигитални вертикали, заради което и намерихме нов дом за българските ни служители с партньор, който да инвестира в бъдещето на Nova. Пожелаваме на Дидие и целият екип на Nova продължителен успех. Това ще доведе до затваряне на международните ни развлекателни операции и ще направи MTG по-фокусирана група, което е в съответствие с нашата предварително заявена стратегия", казва Йорген Мадсен Линдеман, президент и главен изпълнителен директор на MTG, цитиран в прессъобщението.

В последния отчет на „Нова броудкастинг груп“ се виждат двуцифрени ръстове и на приходите, и на печалбата. Спад обаче отчита делът на българската аудитория на годишна база, а пазарът на телевизионна реклама расте.

У нас MTG дойде през 2008 г., с придобиването на „Нова броудкастинг груп“. Компанията първоначално инвестира в Balkan Media Group Limited, управляваща каналите Diema, а след това придоби Nova за 620 млн. EUR. В портфолиото са телевизионните канали от групата – Нова, Кино Нова, Диема, Диема Спорт, Диема Спорт 2, Диема Фемили и „Нетинфо". В тях работят близо 650 служители.

Петр Келнер е смятан за най-богатият източноевропеец. Притежава 16 млрд. USD, а управлява активи на стойност 35 млрд. EUR в банкови, финансовия, застрахователния, имотния сектори. Развива дейност в държави като Румъния, САЩ, Виетнам, Китай, Русия, Словакия.

Това не е първата крупна инвестиция на Келнер в България. Той е собственик на GSM-операторът Telenor.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини