Отидете към основна версия

4 059 11

Украйна има начин да си вземе парите от „Газпром”

  • газпром-
  • нафтогаз-
  • русия-
  • украйна-
  • договор

Украйна разполага с юридическа възможност да принуди „Газпром” да изпълни решението на Стокхолмския арбитражен съд и да компенсира „Нафтогаз” с 2.56 млрд. USD. „По правото на арбитража „Газпром” трябва да изплатят компенсационната сума веднага. Те вече нарушиха правилата на арбитража като дадоха заявка за разтрогване на договорите с „Нафтогаз”, доколкото това не е възможно от юридическа гледна точка”, каза министърът на външните работи на Украйна Павел Климкин. „Ще ги натиснем. Не забравяйте, че имаме нюйоркска конвенция по изпълнение решенията на арбитража. Ако Русия не я изпълни, ще отидем на съд – в Ню Йорк, в Лондон, във всички държави. Вече съм наредим на посланиците ни в различните държави да проучат активите на „Газпром” във всяка от тях”, допълни Климкин, като подчерта, че Русия няма да успее „да се отърве” от решенията на арбитражния съд.

На 28 февруари Стокхолмският арбитраж задължи „Газпром” да плати 2.56 млрд. USD по транзакционния договор с „Нефтогаз”. Руският газов гигант не се съгласи с решението и заяви, че „ще защити правата с всички достъпни законови начини”.

На 1 март стана ясно, че „Газпром” няма да доставя повече газ съобразно подписания договор и върна получената предплата. На 2 март компанията заяви, че е подала иск в Стокхолмския арбитраж за разтрогване на договора с украинската компания. От „Газпром” заявиха, че отношенията с „Нафтогаз” по никакъв начин няма да се отразят на доставките на синьото гориво за държавите членки на ЕС.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини