Отидете към основна версия

12 341 11

Затишие пред Брекзит

  • велокобритания-
  • брекзит-
  • паунд

Кой знае, дори може да се окаже, че Великобритания ще излезе печеливша в края на тази финансова епопея

Британският паунд регистрира няколко колкото очаквани, толкова и изненадващи покачвания на стойността си спрямо останалите валути като достигна до 11-месечен връх спрямо еврото преди няколко дни. Това съобщиха за Факти.бг от Tavex.

По-добрите резултати от очакванията в данните за продажбите на стоки беше една от двете основни причини. Втората е другият изненадващ доклад, според който безработицата във Великобритания е на най-ниските нива от 43 години насам.

Въпреки тези изненадващо добри новини, валутната двойка паунд – евро успя забележимо да пробие нивото 1.15 евро за паунд, едва след като Европейската централна банка (ЕЦБ) не успя да убеди инвеститорите относно програмата си за количествено улеснение, която ще продължи да изпълнява и през 2018 година.

Гледайки на тези скорошни икономически събития, паундът изглежда сякаш си връща позициите. Сделката между Великобритания и Европейския съюз (ЕС) е неизбежна и двете страни се споразумяха Великобритания да има достъп до пазарите на Европа по-време на транзитния период, то опасенията за британския паунд ще са по-скоро свързани със втория референдум на Шотландия, както и граничният проблем, който ще се появи между Великобритания и Ирландия след Брекзит. Последната тема е широко дебатирана на Острова.

Твърде е рано да се даде дефинитивна прогноза за паунда след Брекзит.

Двата основни лагера от финансови коментатори са разделени. Едните смятат, че паундът ще падне повторно, а другите залагат, че британската лира ще остане на същите нива, защото нищо съществено няма да се промени.

Кой знае, дори може да се окаже, че Великобритания ще излезе печеливша в края на тази финансова епопея.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини