Отидете към основна версия

3 080 44

Азербайджан пусна алтернатива на „Турски поток”

  • азербайджан-
  • газ-
  • коридор-
  • газопровод

Днес официално пусната в действие първата част от газопровода „Южен газов коридор” (ЮГК). По него ще се доставя газ, добит от Азербайджан на Турция и част от Европа, а именно България, Гърция, Албания и Италия. Предстои още три държави да се присъединят към него – Босна и Херцеговина, Хърватия и Черна гора.

„Азербайджанският газ е нов източник на доставки за Европа и с реализацията на ЮГК пишем енергийната карта на континента”, каза по време на официалното откриване президентът Илхам Алиев. Капацитетът за пренос на газ на първия участък е 16 млрд. куб.м. От тях 6 млрд. куб.м ще бъдат доставяни на Турция. Останалите ще отиват към Европа, но това е планирано за след 2020 г. Тогава и капацитетът на съоръжението ще бъде увеличен до 31 млрд. куб.м.

Цената на инвестицията е 40 млрд. USD. Дължината на съоръжението от Баку до Южна Италия ще достигне 3500 км. Пътят му ще минава през Грузия, Турция, Гърция и Албания.

Що се отнася до България, възможностите за връзка с ЮГК е чрез свързване със съществуваща или нова българска инфраструктура както с TANAP през турската граница, така и с ТАР през гръцката. За Турция се разширява транзитният газопровод в участъка Лозенец - Недялско, а с Гърция - чрез реверсивна връзка при интерконектора Кулата - Сидирокастро и/или през интерконектора Гърция - България (IGB).

Целта е строителството на ЮГК на териториите на България и Гърция да започне още този юни и да може да бъде пусната в действие през 2020 г.

Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.

Свързани новини