Last news in Fakti

29 Май, 2018 19:21 3 077 44

Азербайджан пусна алтернатива на „Турски поток”

  • азербайджан-
  • газ-
  • коридор-
  • газопровод

Днес официално пусната в действие първата част от газопровода „Южен газов коридор” (ЮГК). По него ще се доставя газ, добит от Азербайджан на Турция и част от Европа, а именно България, Гърция, Албания и Италия. Предстои още три държави да се присъединят към него – Босна и Херцеговина, Хърватия и Черна гора.

„Азербайджанският газ е нов източник на доставки за Европа и с реализацията на ЮГК пишем енергийната карта на континента”, каза по време на официалното откриване президентът Илхам Алиев. Капацитетът за пренос на газ на първия участък е 16 млрд. куб.м. От тях 6 млрд. куб.м ще бъдат доставяни на Турция. Останалите ще отиват към Европа, но това е планирано за след 2020 г. Тогава и капацитетът на съоръжението ще бъде увеличен до 31 млрд. куб.м.

Цената на инвестицията е 40 млрд. USD. Дължината на съоръжението от Баку до Южна Италия ще достигне 3500 км. Пътят му ще минава през Грузия, Турция, Гърция и Албания.

Що се отнася до България, възможностите за връзка с ЮГК е чрез свързване със съществуваща или нова българска инфраструктура както с TANAP през турската граница, така и с ТАР през гръцката. За Турция се разширява транзитният газопровод в участъка Лозенец - Недялско, а с Гърция - чрез реверсивна връзка при интерконектора Кулата - Сидирокастро и/или през интерконектора Гърция - България (IGB).

Целта е строителството на ЮГК на териториите на България и Гърция да започне още този юни и да може да бъде пусната в действие през 2020 г.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Голем смях

    18 16 Отговор
    Скоро и в Азербъйджан зелени човечета и референдум.
  • 2 Питам

    19 16 Отговор
    Ми за кво ни е Южен паток тогава?

    Коментиран от #3

  • 3 Д'мин

    14 9 Отговор

    До коментар #2 от "Питам":

    Защото само Турция ползва 27-28 млр. куб. м. газ годишно!

    Коментиран от #4, #7

  • 4 гост

    14 10 Отговор

    До коментар #3 от "Д'мин":

    Е , и ??!! Искаш да кажеш , че Турция чака само на тази тръба ?? Дотам ли я докарахме след 2 (два) ДИРЕКТНИ "патока" от Раша ?? Мълчи , мълчи , че ше се разчуе , голям срам , голям !!! А иначе каво ползва Турция си е тяхна работа , щото нашия договор е директно със Азербайджан и там пише точно количество годишно и цена , от която на Милер му се РЕВЕ , ама с глас !!! И това е само началото , щото иде Бял поток от Иран и Туркменистан и тръба от Израел и Кипър , пък и от терминала в Александрополис вече имаме 30% собственост , мъка , мъкаааа !!!
  • 5 Иванов

    10 9 Отговор
    Баце Жужи шъ го избомби тоз Азербайджан. Не могат те да подливат водица на Бензиноколонката! Шъ има Вагнер, Моцарт, Шопен и други ЧВК- та.

    Коментиран от #8

  • 6 Пенчо Питанката

    8 2 Отговор
    Кога ще стане това с тая газ или вече е потекъл???
  • 7 гост

    10 8 Отговор

    До коментар #3 от "Д'мин":

    Също да ти припомня , че преди месец Гърция продаде газовия си оператор (гръцкия Булгаргаз ако не чаткаш) на консорциум от италианска , белгийска и испанска компании !!! Тоест всякакви заигравки на Газпром с политици - ФИНИТО !!! Същия оператор е собственик на терминала в Атина и на гръцкия дял от същия в Александрополис , а италианците са собственици на новото голямо находище в Египетския шелф и имат дял в завода за втечнен газ в Египет , как мислиш , дали ще си продават техния газ или ще търсят руски ??!! Хахахахахах !!!!

    Коментиран от #11

  • 8 гост

    9 6 Отговор

    До коментар #5 от "Иванов":

    Ша избомби , ама в шестък !!!! Находището и тръбата са собственост на западни фирми , все едно да обяви война на ЕС и САЩ едновременно !!
  • 9 било

    4 6 Отговор
    Да вежливите хора ще им се отвори работа май
  • 10 tost

    8 6 Отговор
    То сичко убаво, ма ко ша прави бате Бойко при Путин...? После Германия що не отреже тръбите на Северен поток 1 и 2?

    Питам просто за един приятел.
  • 11 Бай хой

    7 11 Отговор

    До коментар #7 от "гост":

    За разлика от малоумниците италианците се интересуват единствено от цената. Не ги интересува от русия лие или от патагония. А за сега руснаците са без конкуренция по отношение на цени и обеми. Не се влияят от политически пристрастия и заповеди от макаккейн.
    Другото е че турците държат газът който минава през тяхна територия да е техен и по трасето нататък те си го дестрибутират. Пък ти плямпаш за азебайджан. Ми ако искаш договаряй и с япониябайджан ама не през Турция.
    И сега е рвдно с цифри да кажеш какви са тези цени дето хер Милер ревял от тях. До лолкото знам другия месец цената у нас се дига драстично именно да стане въможно внасяне на такава газ.

    Коментиран от #16, #17

  • 12 Гост

    10 6 Отговор
    Рано или късно газови тръби ще достигнат до България от Катар и Азербайджан. Също от Иран. В шелфа на Израел и Кипър са открити огромни газови находища. Половин Сирия е Американска на изток от Ефрат и тръбата може да мине от там - основно войната е за това ватенките да попречат газ от Катар да мине през Сирия за Европа. Но те са обречени. След като този газ достигне до Европа ватенките са обречени на фалит, глад и Капут. Американският втечнен газ след доставка в Европа ще струва - $ 6, В момента газа от "Газпром" струва - $ 5 за MMBTU. Изключително разумно е да се премине към американския газ, за да се изключат политическите рискове и изненади от Кремъл. В същото време "Газпром" ДОСТАВЯ ГАЗ САМО ЗА една трета от европейския пазар. И като изключим и Беларус, дори по-малко.
  • 13 Русия е агресор

    12 8 Отговор
    В цяла Европа народирте видяха, че фалшивата агресивна Русия не може да бъде сериозен търговски партньор. Като се има предвид, че това е само бензоколонката на Европа, защото ватенките не са в състояние да произведат нищо на световно равнище.
  • 14 2000

    11 6 Отговор
    Това е началото на края на Газпром. Освен тази тръба ще има и други за Европа-от Катар и Израел. Американския газ за Европа също юе става все повече. В Южна Корея се дострояват още 10 кораба за газ за Америка.
    Газпром и така е губеща компания, така че сега тя ще бъде още по-голяма. Към днешна дата, т.е. на 29 май 2013 г., задълженията на "Газпром" и "Роснефт" възлизат на 7,5 трилиона рубли. Скоро будет капу-фалит…
  • 15 Тео

    9 7 Отговор
    Гербът на ватенките трябва да бъде променен, кардинално. В него задължително трябва да има петролна кула , тръба и гола бедна задница. Всеки трябва да има в дома си икона с изображението и цялата страна трябва да се моли всяка сутрин и всяка вечер върху тях, за да не секне единствения доход на руската помийна яма….
  • 16 гост

    5 1 Отговор

    До коментар #11 от "Бай хой":

    Българският обществен доставчик на природен газ „Булгаргаз” подписа договор за изкупуване на суровина от азербайджанския консорциум „Шах Дениз”, съобщиха от дружеството. Договорът е със срок от 25 години, като доставките за България ще започнат най-рано през 2019 г. Количествата за „Булгаргаз", добити в резултат от разработването на находището Шах Дениз - фаза 2 в Каспийско море, ще бъдат 1 млрд. куб. м годишно. „С този договор за първи път реално се диверсифицират източниците и трасетата за доставка на природен газ за българския пазар. Това, от своя страна, ще доведе до разширяване на търговския портфейл на „Булгаргаз" и повишаване на сигурността на доставките на природен газ за българския потребител”, се посочва още в съобщението. !!!!!!!!!!!
    След две години първият азербайджански газ ще достигне до България, подчерта Н. Пр. д-р Гурбанова. "Говорим за 1 млрд. куб. м., което е една трета от търсенето на газ в България, но също така по време на визитата бе постигнато споразумение за разглеждане на допълнителни възможности с цел участие на Азербайджан и Сокар в газификацията на България. Тази идея предоставя много добри възможности за укрепване на нашето партньорство". !!!!!

    Коментиран от #19

  • 17 гост

    6 1 Отговор

    До коментар #11 от "Бай хой":

    Украйна пита за възможността да получава газ от България / снимка: DarikNews.bg, архив
    Украйна е отправила запитване до България за възможността да получава газ от страната ни. Това каза шефът на „Булгартрансгаз" Кирил Темелков. Черноморската държава иска да получава синьо гориво от „Набуко Запад", който ще докарва газ от Азербейджан, уточни той. !!!!
    Азербайджан, чрез държавната си газова компания СОКАР, е готов да газифицира за собствена сметка (!!!!!!) България. Това обяви президентът на страната Илхам Алиев по време на разговорите си с премиера Бойко Борисов, който е на посещение в богатата на изкопаеми горива страна, съобщават от Министерския съвет.

    Борисов от своя страна е потвърдил, че на ресорните министри било разпоредено да проучат възможностите за газифициране. По думите на премиера, договорените 1 млрд. куб. м азерски газ годишно, който ще идва от втората фаза на находището Шах Дениз, Е НАЙ-ЕВТИНИЯТ и щял да може да се използва за социални пакети за бедните домакинства. "Едва 3% от територията на България е газифицирана, а в същото време въздухът у нас е замърсен заради използване на твърди горива за отопление. Поставяме си амбициозната цел да разширим използването на материали за отопление на населението, които не водят до замърсяване", каза премиерът Борисов. По думите на Алиев, 93% от територията на Азербайджан е газифицирана.
    Според премиера по този начин щял да се реши и екологичният проблем с мръсния въздух.
  • 18 юрист

    3 2 Отговор
    Опаа- руски гтролове- какво стана сега?:) Няма брън- мрън, не виждам да твърдите, че нямало как азерски газ да дойде в България, защото щял да се носи с .. кофи или пък щото газпром уж бил изкупил всички дялове в азерската държавна енергийна компания сокар и т.н.:D Що постове публикувахте как тази няма да я бъде, от Азърбайджан НИКОГА нямало да потече азерски природен газ за България; как този газ не бил точно азерски, а пак 100 процента руски природен газ:) Какво стана сега, м? Седнахте ли си на задните части?:)

    Коментиран от #20

  • 19 Бай хой

    5 5 Отговор

    До коментар #16 от "гост":

    Ще, ще, ще, все в бъдеще не сбъднато време. А и не са измислили още телепортацията на природен газ. Те много строят а още повече искат да строят газопроводи но за собствени нужди. Май теасето ще трябва да мине през грузия и армения. Аааако хамитата се намърдат у арамения както у грузия заправете за транзит или в най добрия случай супер проблемен пример посрайна. А и в армения се очертават трагични проблеми. И с Азербайджан, и с Турция и с грузия. И едва ли Русия този път ще ги спаси. Да не забравяме че граничи и с Иран а там водата се мъти сериозно от световния терорист сащ.
    Малоумно е да се прекарва леснозапалими вещества през взривоопасен район.

    Коментиран от #21, #24, #29

  • 20 Бай хой

    5 6 Отговор

    До коментар #18 от "юрист":

    Слушай ся. Ще ти дам един шанс ама не се радвай още че е зад горизонта. Ако следващите пет години пристигне газ от а ербайджан до Блгария по газопровод обещавам ти ша та ощастливя та и ти ьда намажеш. Ама май пак ще си останеш недокосната и ще ръсиш жлъч нощно фреме по форумите. Горкичкото. То не знае още мъж ли е жена ли е.
  • 21 юрист

    7 5 Отговор

    До коментар #19 от "Бай хой":

    Също така, трябва да се знае, че сОКАР е азерска държавна фирма, в която собствеността върху фирмата е 100% на азерската държава- а не както заблуждаваха руските тролове, че понеже част от собствеността била руска и хоп- азерският газ всъщност бил руски газ:) Руски троловеее- всичките ви лъжи излязоха наяве:)
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 гост

    7 2 Отговор

    До коментар #19 от "Бай хой":

    Единствения който бълнува за "бъдеще" си ти !!! Колко по-ясно може да се напише за да влезе в междуушието ти ?? Газопроводът ТАНАП е ГОТОВ и ОФИЦИАЛНО открит в Азербайджан , а на 12 юни и в Турция лично от Ердоган !!!! Тоест до гръцката граница , където ще се свърже с ТАП през 2020 !!! България още в момента има връзка с ТАНАП чрез интерконектора с Турция , а след завършването на ТАП и интерконектора с Гърция ще има и ВТОРА връзка !!! Тръбата минава през Азербайджан и Грузия , не знам какви Армении сънуваш , явно вече от злоба и картата ти се ще да преначертаеш , ама ядец !!!! Азерски газ в България ще има още края на 2019 г , а не след 5 години , а за "ощастливяване" ще сте русконадупените , ама никой не се натиска , щото нормалните хора от такива ги е гнус !!!!

    Коментиран от #25

  • 25 Бай хой

    3 6 Отговор

    До коментар #24 от "гост":

    Айнщайн то убаво че е открит у азербайджан и убаво че го открият и при амуджуолу. Ами от азербайджан да туркистан как и коги беееее. Саше, Сашеееееее.

    Коментиран от #27, #28

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 гост

    3 1 Отговор

    До коментар #25 от "Бай хой":

    Е това беше !!!! Сега вече на всички тук е кристално ясно , че си със "специални" , ама много специални потребности !!!! Или беше в "неравностойно положение" , хахаххаха !!!!! Бива ли така да се излагаш от единия зор да се дупиш на батя ??!! Ама разбира се той газопровода е ЕДИН и готов и в Азербайджан и в Турция и в Грузия и даже вече пълен с газ от два месеца , ама ти видиш ли ТИ РЕШИ , че накъде "между" не бил готов !!!!! Е бива ли да показваш пред цяла България грамотност като на плеймейтка ??!! Та пак да те успокоя , тръбата не само е ГОТОВА НАВСЯКЪДЕ , но вече е ПЪЛНА С ГАЗ !!!!!
    След години на планиране, Южният газов коридор (SGC) на стойност $40 млрд., подкрепян от ЕС, за да се облекчи зависимостта му от Русия, ще бъде пуснат навреме това лято, тъй като само "преди дни" започна запълването на едната линия в тръбопровода TANAP през Турция. заяви Vitaly Baylarbayov пред Европейската газова конференция във Виена. "С гордост можем да кажем, че Южният газов коридор ще бъде открит през 2018 г., а през лятото на 2018 г. газът чрез него ще започне първо да отива в Турция и след това през 2020 г. в Европа", отбеляза той. В сектора upstream , Baylarbayov добави, че дейността продължава в офшорното развитие на Shah Deniz 2, и необходимите за стартиране на добива сондажи вече са били пробити. Освен това посочи, че тръбопроводът TANAP е повече от 91% завършен, а Транс-Адриатическият тръбопровод (TAP) е изграден на 65%. След доставката на първия газ от Азе
  • 28 гост

    4 0 Отговор

    До коментар #25 от "Бай хой":

    След доставката на първия газ от Азербайджан, Грузия и Турция през тази година, TANAP ще увеличи до 2020 г. доставките за Турция до договорените 6 милиарда кубически метра газ годишно, каза Baylarbayov.

    Той отбеляза, че TAP ще достави първи газ на Гърция през 2020 г., след което постепенно ще увеличи доставките до 10 милиарда кубически метра годишно, включително около 8,5 милиалбмз м г65 рда кубически метра годишно за Италия, 1 милиард кубически метра годишно за Гърция и 1 милиарди кубически метра годишно за България.
    http://3e-news.net/анализи/газопроводът-tanap-започва-да-се-запълва_59214
  • 29 Да да

    3 4 Отговор

    До коментар #19 от "Бай хой":

    РТК! Украйна не е ли "взривоопасен" район? Мислиш ли че това е първия и ще бъде. единствен газопровод в района? След 2 год.ще чакаме да обясниш как руския газ е по-велик от азерския! :ддддд

    Коментиран от #30, #31

  • 30 гост

    4 1 Отговор

    До коментар #29 от "Да да":

    Следващия вече се строи и е от Иран и Туркменистан пак през Азербайджан и Грузия , така наречения Бял поток ! Само че Иран не иска да минава прз Турция и ще минава през Черно море , засега до Румъния , именно заради заигравките на някои рускон---ни български политици с Газпром , на който тази тръба също е пряк конкурент !!! Но така или иначе ние ще имаме връзка през Румъния с него и то по съществуващата и в момента тръба от север !!!!! А и Грузия строи затова терминал за втечнен газ от който вече може да бъде доставен навсякъде !!!!!
  • 31 Бай хой

    4 3 Отговор

    До коментар #29 от "Да да":

    Не е по велик но е по евтин. А който търси по велик за сметка на по евтиния става като укр. Купува от същия но на по висока цена.

    И до другите джендърчета тия 10 милиарда са капка в морето. Дори и за България не стигат.
  • 32 Бай хой

    1 3 Отговор
    Каква е ситуацията.

    1. "Северен поток" /Nord Stream/

    Капацитет 55 милиарда кубометра годишно. Партньори: Газпром, Wintershall, E.On, Gasunie, Engie. "Северен поток"q започна да работи през 2011 г. Беше предложен през 1997 г. Споровете между Киев и Москва през 2006 г. и 2009 г. ускориха неговото изграждане. Тръбата свързва директно Русия с Германия и други райони от Централна Европа.

    2. Nordeuropaische Erdgasleitung /NEL/

    Капацитет 20 милиарда кубометра годишно. Партньори: Газпром, Wintershall, E.On. Газопроводът NEL е допълнителен към проекта OPAL и свързва "Северен поток" със съществуващата газова инфраструктура в Западна Германия.

    3. OPAL

    Капацитет 35 милиарда кубометра годишно. Партньори: Газпром, Wintershall и E.On. Построеният от Германия газопровод OPAL влезе в действие през 2011 г. и свързва "Северен поток" с газовата инфраструктура в Източна Германия и Централна Европа. Третият енергиен пакет на ЕС постави граници до каква степен Газпром може да използва OPAL. Очакваше се до 2014 г. Еврокомисията да увеличи с още 50 процента използването на газопровода до пълния му капацитет през март 2014 г. Но комисията отложи плановете си, като междувременно провали и "Южен поток".

    4. "Северно сияние" и "Ямал – Европа"

    Капацитет 84 милиарда кубометра годишно. Партньори: Газпром, Белтрангаз, PGNIG.

    "Северно сияние" и "Ямал – Европа" са двете основни системи, които доставят руски газ до Източна Европа. Полша зависи от тази газова система

    Коментиран от #39

  • 33 Бай хой

    1 3 Отговор
    ерминали за втечнен газ в Балтийско море.

    5. "Съюз"

    Капацитет 26 милиарда кубометра годишно. Партньори: Газпром, Укртрансгаз. "Съюз" и "Братство" са двата основни износни маршрута на Газпром към Европа през Украйна. Имат общ капацитет от над 150 милиарда кубометра. За да избегне транзита през Украйна Газпром ще спре използването на тези пътища от 2019 г., което поставя под въпрос и газоснабдяването на България.

    6. "Братство"

    Капацитет 132 милиарда кубометра годишно. Партньори: Газпром и Укртрансгаз.

    Заедно с газопровода "Съюз", "Братство" и "Уренгой - Ужгород" са основните маршрути за руския газ през Украйна към Европа.

    7. "Син поток"

    Капацитет 16 милиарда кубометра годишно, увеличен до 19 милиарда. Партньори: Газпром, Botas, Eni.

    Един от основните газопроводи, които Газпром използва, за да доставя газ на Турция. Газпром доставя 16 милиарда кубометра за Турция през Украйна и други 16 милиарда директно до Турция по "Син поток". В момента нито една тръба сама не може да задоволи енергийните нужди на Турция. През 2014 г. Русия увеличи капацитета на "Син поток" с 3 милиарда – 19 милиарда кубометра.

    8. Газопровод "Запад"

    Капацитет 16 милиарда кубометра. Партньори: Botas, Трансгаз и Булгартрансгаз.

    "Запад" доставя газ на Турция през Украйна, Румъния и България. От 2019 г. вероятно транспортирането на газ по него към Турция ще бъде прекратено.

    9. "Северен поток – 2"

    Капацитет 55 милиарда кубометра. Партньори: Газпром, Shell,
  • 34 Бай хой

    1 4 Отговор
    10. "Турски поток"

    Капацитет 63 милиарда кубометра. Партньори: Botas и Газпром.

    Газопроводът трябва да осигури алтернативен път на транзита през Украйна към Южна Европа. Газпром подписа договор с Гърция, за конектор, който ще свърже "Турски поток" на гръцко-турската граница на запад към Европа. Газпром и Турция трябва да финализират договора за тръбата. Една от причините Турция да се съгласи с изграждането на "Турски поток" беше стремежът да се освободи от несигурния газов транзит през Украйна.

    11. Газопровод "Източен кръг /ринг/"

    Капацитет 20 до 40 милиарда кубометра. Партньори: Eustream, Трансгаз, Булгартрансгаз.

    Източният ринг ще свързва инфраструктурата в Словакия, Румъния и България. Словакия пое лидерството в този проект и предложи свързването му с "Турски поток". Братислава иска да бъде част от плановете на Газпром за диверсифициран транзит извън Украйна, тъй като Словакия е най-важната връзка между газопроводите в Украйна и централна Европа.

    12. Трансадриатически газопровод – ТАР

    Капацитет 10 милиарда кубометра. Партньори: ВР, SOCAR, Statoil, Fluxys, Enegas, Axp.

    ТАР е един от южноевропейските проекти на ЕС с цел да докара газ от района на Каспийско море до Южна Европа през Турция, с цел да се намали зависимостта от Русия. ТАР може да се свърже с газопровода TANAP на гръцко-турската граница да изпраща газ до Италия през Албания. Строителството трябва да започне през 2015 г.

    13. TANAP

    Капацитет 16 милиарда кубометра. Па

    Коментиран от #38

  • 35 Бай хой

    1 3 Отговор
    TANAP е предназначен за транспортиране на газ от Азербайджан до Турция, където ще се свърже с пазарите в Европа. По TANAP ще минават 16 милиарда кубометра за Турция, където ще се свърже с ТАР, за да изпраща 10 милиарда газ за Европа. ТАР и TANAP са най-важните елементи в Южния газов коридор на ЕС, по който газът от каспийския район трябва да стигне до Европа. Строителството на TANAP се очаква да завърши през 2018 г.

    14. "Южен поток"

    Капацитет 63 милиарда кубометра. Партньори: Газпром, Eni и други.

    Проваленият от Борисов "Южен поток" трябваше да докара газ от Русия до България през Черно море и по-нататък през Сърбия към Централна Европа. Заради позицията на България Газпром прекрати проекта и предложи "Турски поток", за да постигне същата цел и да заобиколи Украйна.
  • 36 Бай хой

    2 3 Отговор
    Четете и вижте колко сте жалки. С маркучи с капацитет между 10 и 16 милиарда кубика ще конкурирате газопроводи със стотици милиарда кубика. Малоумни ли сте беееее?
    И една сериозна част трябваше да е през България.

    Коментиран от #37

  • 37 гост

    2 2 Отговор

    До коментар #36 от "Бай хой":

    Ами хайде да почетем отзад напред , ама истината , а не русофилски мечти !!!
    14 . Южен поток !! Мечтата н Кремъл да прави "с един куршум , два заека плюс чеверме !!! Първа цел , да се заобиколи Украйна като се наложи на Централна и Източна Европа 2-3 пъти по-дълъг и по-скъп маршрут , втора цел , да се попречи именно на газопроводите идващи от юг , югоизток , като се изпреварят и се наложат дългосрочни заробващи договори по газпромовски тертип !! За чеверме , 4-5 милиарда за солоташаците на бащицата и партьорите им от надути неколкократно цени за строеж !!! Резултат : НА БОКЛУКА !!!!!!
    13. ТАНАП !! Капацитет ПЪРВИ ЕТАП 16 млд . куб. , ВТОРИ ЕТАП 32 млд. куб. !!!! Резултат : ГОТОВ и започващ доставки !!!!!
    12.ТАП !! ПРОДЪЛЖЕНИЕ на ТАНАП , ОТГОВАРЯЩ на законодателството на ЕС !!!! НЕ МОЖЕ , а ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ще се свърже с ТАНАП на гръцко-турската граница в изпълнение на изискванията на Трети енергиен пакет на ЕС !!!!! Готов на 70% , срок на завършване 2020 г !!
    11. Газопровод "Източен кръг /ринг/" Засега САМО НА НАМЕРЕНИЯ !!!!
    10. "Турски поток" Капацитет 63 милиарда кубометра. Партньори: Botas и Газпром. САМО в руските мечти !!!!! Реалност : ПОД 16 млд куб за Турция и още толкова за Европа , АКО има купувач !!!!!
    9. "Северен поток – 2"
    Капацитет 55 милиарда кубометра. Партньори: Газпром, Shell
    Отново руски мечти !!!! Ако въобще се реализира , което е мноооого съмнително , капацитет НЕ ПОВЕЧЕ от 27 млд куб !!!!
    8. Газопровод "Запад" Капаци
  • 38 гост

    2 0 Отговор

    До коментар #34 от "Бай хой":

    8. Газопровод "Запад" Капацитет 16 милиарда кубометра. Партньори: Botas, Трансгаз и Булгартрансгаз.
    6. "Братство"
    Капацитет 132 милиарда кубометра годишно. Партньори: Газпром и Укртрансгаз.
    5. "Съюз"
    Капацитет 26 милиарда кубометра годишно. Партньори: Газпром, Укртрансгаз
    СЪЩЕСТВУВАЩИ тръби през Украйна , за собственост в които Газпром само може да ЗАБРАВИ !!!!!
  • 39 гост

    4 1 Отговор

    До коментар #32 от "Бай хой":

    4. "Северно сияние" и "Ямал – Европа"
    Капацитет 84 милиарда кубометра годишно. Партньори: Газпром, Белтрангаз, PGNIG. Изцяло вътрешен газопровод за Русия , който би трябвало да захранва Северен поток 1 и евентуалния 2 !! Резултат : НИКОЙ НЕ ГО ИНТЕРЕСУВА как Русия ще си загробва парите !!! По последни признания на РУСКИ експерти , газа от Ямал излиза ПО-СКЪП от американския LNG !!!!
    3. OPAL
    Капацитет 35 милиарда кубометра годишно. Партньори: Газпром, Wintershall и E.On Също обслужващ северните "патоци" , само че от немска страна и също никой НЕ ГО ИНТЕРЕСУВА !!!
    2. Nordeuropaische Erdgasleitung /NEL/
    Капацитет 20 милиарда кубометра годишно. Партньори: Газпром, Wintershall, E.On. Газопроводът NEL е допълнителен към проекта OPAL и свързва "Северен поток" със съществуващата газова инфраструктура в Западна Германия.
    Май си мислиш , че като напишеш 10 тръби по които върви ЕДИН И СЪЩ газ , ще го изкараш десет пъти повече , а ?? ЯДЕЦ !!!!
    1. "Северен поток" /Nord Stream/
    Капацитет 55 милиарда кубометра годишно. Партньори: Газпром, Wintershall, E.On, Gasunie, Engie. Еми това е !!!!!!!! Това и през Украйна е ВСИЧКИЯ руски газ , който влиза в ЕВРОПА и който е ПОД 30% от потреблението и !!!!! И толкова ще си остане , ако не вземе и да падне !!!!! Европа никога повече НЯМА да зависи от Газпром !!!

    Коментиран от #40

  • 40 читател

    1 4 Отговор

    До коментар #39 от "гост":

    Защо се напъваш излишно след като не ти достига умствен капацитет за тази дейност ? Прекалено си далеч и от икономика и от политика но все се правиш , че си специалист по всичко и се оказва , че си нищо

    Коментиран от #41

  • 41 гост

    3 1 Отговор

    До коментар #40 от "читател":

    Мнението ти за мен ама изобщо не ме вълнува , а все пак нещо и по темата да кажеш ?? Или викаш ако можеше по темата , нямаше да има нужда да ми обясняваш какъв съм , ама само според теб !!!
  • 42 факт

    0 1 Отговор
    турция основен разпределител
  • 43 стоян георгиев

    2 1 Отговор
    много добра новина.българия трябва да търси колкото се може повече варианти за купуване на газ.
  • 44 Любопитен

    0 0 Отговор
    А газът "демократичен" ли е?
    Чувал съм, че Илхам Алиев е титан на демокрацията.