Отидете към основна версия

1 116 11

Спасяват БДЖ с 20 млн. лв.?

  • бдж-
  • влак-
  • железници-
  • фалит

Не може, ако на 15 минути тръгва автобус от София за Бургас, да очакваме железниците да са пълни

В Министерството на финансите се обсъжда отпускането на безлихвена помощ на БДЖ - малко над 20 млн. лева.

Това заяви пред журналисти в кулоарите на парламента финансовият министър Владислав Горанов.

Той заяви, че Министерство на транспорта трябва да положи повече усилия, за да стане железопътният транспорт естествен приоритет.

"Не може, ако на 15 минути тръгва автобус от София за Бургас, да очакваме железниците да са пълни", допълни финансовият министър.

„Ако няма държавна намеса в БДЖ, а смятам, че това трябва да бъде направено, железницата трябва да спре”, категоричен бе пред бТВ Владимир Владимиров, изпълнителен директор на БДЖ.

Вчера стана ясно, че част от сметките на железницата са запорирани, но те не смятат да разпродават активи. По-късно транспортният министър обяви, че ако се вземе помощ за БДЖ от бюджета, то тя ще бъде заем.

„От сметките има изтегли 20 млн. лв. Съдът е определил да бъдат взети 40 млн. лв., като на този етап са изтеглени половината”, поясни Владимиров.

По думите му за момента положението в железниците в краткосрочен план е спокойно, защото са побързали да изплатят заплатите на своите служители преди сметките да бъдат запорирани.

Финансови експерти посочиха пред Факти.бг, че правителството трябва да внимателно да проучи казуса преди отпускането на финансовата инжекция за БДЖ. В противен случай рискуваме да бъдем санкционирани от Брюксел за непозволена държавна помощ.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини