Отидете към основна версия

2 236 20

Премиерът открива ТАНАП в Турция

  • бойко борисов-
  • танап

По Трансанадолския газопровод ще се доставя газ на Турция от Азербайджан

Българският премиер Бойко Борисов ще посети Турция на 12 юни, съобщиха от правителствената пресслужба в Анкара.

Посещението на Борисов е по покана на турския му колега Бинали Йълдъръм. Срещата между двамата премиери ще се проведе в град Измир.

Миналата седмица Йълдъръм в телефонен разговор с Борисов специално го бе поканил да присъства на официалната церемония по откриването на Трансанадолския газопровод /ТАНАП/, която ще се състои на 12 юни в град Ескишехир.

Двамата премиери тогава се договориха и да проведат среща, на която да обсъдят въпроси от двустранен характер.

По Трансанадолския газопровод /ТАНАП/ ще се доставя газ на Турция от Азербайджан.

За церемонията по откриването, която ще се състои в присъствието на Ердоган и на азербайджанския президент Илхам Алиев, са поканени държавни глави, премиери, политици от различни страни.

Трансанадолският газопровод (на турски: Trans Anadolu doğalgaz boru hattı) е азербайджанско-турски проект за изграждане на газопровод от турската граница с Грузия до границите с България и Гърция, който да бъде централната част от т.нар. Южен газов коридор.

Основната му цел е изграждане на тръбопровод за превоз на природен газ от втория етап на разработката на азербайджанското находище Шах Дениз през Турция до границите на Европейския съюз.

Проектът е обявен през ноември 2011 година, а през декември с.г. е подписан меморандум за създаване на консорциум за изграждането и експлоатацията на тръбопровода, в който трябва да участват Държавната нефтена компания на Република Азербайджан (СОКАР) с 80% и турските държавни предприятия БОТАШ и „Турция петрол“ с по 10%.

Строежът започна през 2015 г.

Газопроводът бе завършен по проект - през 2018 година и е с капацитет 16 милиарда кубични метра годишно с възможност за разширение до 24 милиарда кубични метра годишно.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини