12 Юни, 2018 06:00 2 217 20

Премиерът открива ТАНАП в Турция

  • бойко борисов-
  • танап

По Трансанадолския газопровод ще се доставя газ на Турция от Азербайджан

Българският премиер Бойко Борисов ще посети Турция на 12 юни, съобщиха от правителствената пресслужба в Анкара.

Посещението на Борисов е по покана на турския му колега Бинали Йълдъръм. Срещата между двамата премиери ще се проведе в град Измир.

Миналата седмица Йълдъръм в телефонен разговор с Борисов специално го бе поканил да присъства на официалната церемония по откриването на Трансанадолския газопровод /ТАНАП/, която ще се състои на 12 юни в град Ескишехир.

Двамата премиери тогава се договориха и да проведат среща, на която да обсъдят въпроси от двустранен характер.

По Трансанадолския газопровод /ТАНАП/ ще се доставя газ на Турция от Азербайджан.

За церемонията по откриването, която ще се състои в присъствието на Ердоган и на азербайджанския президент Илхам Алиев, са поканени държавни глави, премиери, политици от различни страни.

Трансанадолският газопровод (на турски: Trans Anadolu doğalgaz boru hattı) е азербайджанско-турски проект за изграждане на газопровод от турската граница с Грузия до границите с България и Гърция, който да бъде централната част от т.нар. Южен газов коридор.

Основната му цел е изграждане на тръбопровод за превоз на природен газ от втория етап на разработката на азербайджанското находище Шах Дениз през Турция до границите на Европейския съюз.

Проектът е обявен през ноември 2011 година, а през декември с.г. е подписан меморандум за създаване на консорциум за изграждането и експлоатацията на тръбопровода, в който трябва да участват Държавната нефтена компания на Република Азербайджан (СОКАР) с 80% и турските държавни предприятия БОТАШ и „Турция петрол“ с по 10%.

Строежът започна през 2015 г.

Газопроводът бе завършен по проект - през 2018 година и е с капацитет 16 милиарда кубични метра годишно с възможност за разширение до 24 милиарда кубични метра годишно.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ryty

    34 8 Отговор
    Хахаха... открива, опрай България, че почна да открива проекти в Турция, шматка
  • 2 Синан

    14 7 Отговор
    Въри при Ердоган, да се молиш, за Турски поток!
  • 3 Без име

    23 1 Отговор
    Примиерът Борисов не открива ТАНАП, участва в откриването му, от Турция и Азербайджан!
  • 4 Българина

    13 8 Отговор
    Заради този, България загуби 75 от сегашните транзитни такси през украинския тръбовпровод 150 млн лв,, освен това загубихме и 400 млн евро годишно от проваления юп, с други думи, щетата която бб нанесе на България е 1млрд лева годишно!!'''! Запомнете го това, защото това е поредния млрд ще има и още, белене, здрана каса, изтрити файлове митници, горива.....
  • 5 БГ гражданин

    13 4 Отговор
    Няма друг кой да открива и се наложило нашия да свършии тази работа....Ха,ха,ха....успяха да ме разсмеят сутринта....Дано поне да му замирише на газ та да разбере какво е провалил у нас.
  • 6 kick

    14 2 Отговор
    Канят кауна да види как се прави!

    Коментиран от #7

  • 7 Дедо Грую

    13 3 Отговор

    До коментар #6 от "kick":

    Канят кауня, за да държи ибрика и ветрило с паунови пера.

    Коментиран от #8

  • 8 Bahti

    9 3 Отговор

    До коментар #7 от "Дедо Грую":

    Ма си носи възглавнички, спокойно там има смазка! Xaxaxax
  • 9 зоро

    5 2 Отговор
    Канят Борисов да смени топонимите на местности в Анадола с турско- арабски имена, които са труднопроизносими и лишени от съвременно звучене с български.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Мерт

    6 3 Отговор
    Бойко, като отидеш в Турция... недей, забравя да целуниш, ръката на шефа си Ердоган! Естествено, и да поздравиш Великата Турска армия със "Мархаба, аскер!"
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 гост

    9 5 Отговор
    За непосветените трябва да е ясно, че поради дълбочината на Черно море в Източната му част е неудачно решението да се спуска газ на дълбочина 2200 метра при температура на водата 3 градуса. И след това да се изтласква на 1000 км. За това трябва да се създава налягане от 350 атмосфери, което не е постигнато никъде по света. Най-голямото налягане, което Русия е постигнала на Син поток е 154 атмосфери. Тоест има си икономическа логика.За Турски поток, който толкова го предлагат и рекламират, трябва да се каже, че тръбите за него, до миналата година, бяха обявени за скрап. И понеже никой не ги купи, те решиха да ги погребат в Черно море и да правят Турски поток. За читателя ще споделя, че транспортирането на 1000 куб. метра газ от Русия до Украйна, Молдова, Румъния и България до Турция и Гърция е около 45 долара.За преноса на 1000 кубика през Черно море ще е много по-скъпо. Сега Русия харчи 150 долара за Син поток, дълъг 394 км, а за Турски поток сигурно ще са над 300. Руснаците обичат да блъфират, да лъжат. След това един ден се събуждат, правят се на разсеяни, на разсърдени и забравят какво са говорили и обещавали. Не трябва да се хващаме и обвързваме с Русия !

    Дълбочината на Балтийско море е 100 метра.Там има условия да се поддържа транзит с тези технически възможности. А в източната си част Черно море е 2200 метра дълбоко. Получава се един кондензат, който е непреодолимия проблем.
    Така че там е икономично и потребно. Консумацията на газ в Германия
  • 14 гост

    9 6 Отговор
    Така че там е икономично и потребно. Консумацията на газ в Германия е голяма, а се отклонява и към Англия и т.е. оправдано е строителството на такъв газопровод. При нас са направени съоръжения през Украйна. Има осем тръби, които могат да транспортират до 130-140 млрд. кубика. Има готови съоръжения, има подземни газохранилища и изискват малки експлоатационни разходи. В момента в Русия се чудят, имам информация, как да се отърват от Син поток дори. И там работното налягане трябва да е 250 атмосфери, а те не могат да стигнат 150, т.е. работи непълноценно, на загуба. Получава се кондензат на дъното, не могат да го изтласкват. Тръбата от Украйна ще я има, докато има газ в Русия. Тя е обречена да добива и продава газ и петрол, за да съществува. Спре ли продажбата на газ и петрол, Русия ще се разпадне. Няма да я има !
  • 15 Гостът

    10 3 Отговор
    С откриването на ТАНАП наближава краят на Рубладжиското тролене, защото няма да има от къде да получават пари. Както и Другарите КОМИСИОННИ. Затова са бесни в момента!!!
  • 16 Балкански дивак

    5 4 Отговор
    Сега газ ще има но родопите няма да ги има.
    Македонията ни я дават харизваме родопите
  • 17 патриотъ

    4 6 Отговор
    Премиерът открива Танап и закрива всички надежди за България!Халал да ни е-нали така казват турците!?И само проамериканските мекерета продължават да ни убеждават,че ЮП бил неизгоден и затова сме го отказали!А Танап е изгоден,само че,за турците!Ега ти премиера!
  • 18 злобар

    4 0 Отговор
    Не е важно кой е подписвал проекта , важното е Бат Бойчо да го отрие и отреже лентата точно за това го викат и му се подмазват . Без Бат Бойко не могат ни изтока ни запада , велик е нашият чиляк !!!
  • 19 херодот

    1 1 Отговор
    А помните ли какво откри последният премиер на бсп - ресторант във виетнам... Ма немоа се запра !
  • 20 Карлос

    2 0 Отговор
    Аааааа даже знам за един който откри ТОАЛЕТНА на границата.
    Големи откриватели сме, почти всичко открихме вече и сея тишонааааааа