Отидете към основна версия

1 357 0

НЕК: Токът на едро да скочи с 6%

  • нек-
  • ток

Националната електрическа компания (НЕК) ще поиска от ДКЕВР токът на едро да поскъпне с поне 6%. Това каза изпълнителният директор на компанията Михаил Андонов, цитиран от в. "Класа".

По думите му това се налага заради изкупувания от обществения доставчик по-скъп ток от топлофикациите и възобновяемите енергийни източници. Компанията в момента взима и по-големи количества ток от топлофикационните дружества заради сериозните студове у нас, а цената на еленергията оттам е в пъти по-висока от тази на АЕЦ “Козлодуй”.

Предишното предложение на НЕК бе токът да поскъпне с 4.5%, а ЕРП предложиха 10% повишение.

Андонов добави, че заради ниските температури с около 20% се е повишило и потреблението на ток у нас. Доскоро бе включен и целият студен резерв у нас, което допълнително покачва цената на тока, който купува НЕК. Дружеството в момента нямат и вътрешни резерви заради спрения износ на електроенергия. От експорта на ток компанията печели най-много, като съумява с това да покрие и загубите си от продажбата на ток на регулирания пазар.

Документите за исканото увеличение ще бъдат представени на енергийния регулатор, въпреки че оттам обясняват, че няма да приемат поскъпване на тока на едро преди 1 юли. Ако се одобри искането на НЕК, то няма как поскъпването за крайните потребители да се задържи до 7-8 на сто от средата на годината, както планираше регулаторът.

От НЕК са се договорили с френската банка BNP Paribas за разсрочване на заема от 250 млн. евро, който бе взет за строежа на АЕЦ “Белене”. Вече е изпратена чернова на документа за съгласуване с БЕХ и ДКЕВР, като плащанията ще бъдат разсрочени за една година, обясни Андонов.

Износът на електроенергия от страната все още не е възстановен, като се очаква това да се случи веднага след като “Мини “Марица-изток” доставят достатъчно въглища, за да се покрият резервите на централите в региона. Очакванията са експортът да се възобнови още следващата седмица. Резервът бе изчерпан покрай миньорската стачка през януари.

В момента с половин мощност работи ТЕЦ “AES Гълъбово”, защото единият от блоковете е замръзнал от студа, обясниха от Електроенергийния системен оператор.

Четири компании пък са подали документи за консултанти за отделянето на ЕСО от структурата на НЕК, каза зам.-министър Делян Добрев. Оценката на офертите ще се забави със седмица и ще е готова през март.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Токът скача с максимум 10 %

    Крайната цена на електроенергията в България ще си остане най-ниска в региона. Това каза председателят на Държавната комисия за енергийно и водно р ...
    06.03.2012
    951
    3