Отидете към основна версия

3 217 0

Бум на бартерната търговия в Испания

  • бартер-
  • испания
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бартерната търговия процъфтява в закъсала Испания. Пример за място, където не се приемат пари, е малък магазин за стоки втора употреба в центъра на Мадрид. По рафтовете може да намерите всичко – дрехи, книги, дискове, електроуреди, пише Ройтерс.

Това е малка, но паралелна икономика, която разцъфтява с помощта на много интернет-сайтове, коментира Ройтерс. На бартерен принцип може да започнете езиков курс или да намерите човек, който да разхожда кучето ви. Бизнесът с дрехи втора ръка също върви доста успешно покрай кризата.

Идеята за „магазин“ от типа „оставяш и взимаш“ дошла на собствениците през 2010 година. Тогава кризата не била ударила испанците и идеята не била особено популярна. За две години обаче, отношение коренно се променя, разказват собствениците.

В магазина са измислили точкова система, благодарение на която се оценяват стоките. Всеки може да участва в размяната, стига да плати символична потребителска такса. Може да купувате точки с истински пари, но тогава ще ви излезе по-скъпо. Целта е именно да се стимулира алтернативната търговия.

Бартерът е един от начините  хората да се справят с финансовите трудности и с високата безработица. Замяната важи не само за стоки, но и за услуги.

Друг пример е търговецът Сабино Лиебана, който продава принтери и компютърна периферия по интернет. През 2010 година той успял да плаща наема на офиса си в Мадрид само в „натура“. Най-често бизнесменът плащал с тонери за принтери.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Гръцката картофена революция

    Докато портмонетата на гърците все повече изтъняват от икономиите и кризата, фермерите в страната измислиха хитър начин да преодолеят прекупвачите ...
    20.03.2012
    2 556
    5
  • Великобритания №1 по е-търговия

    Интернет икономиката е най-развита във Великобритания. Покупко - продажбата и услугите по интернет представляват 8.3% от икономиката на Острова, ко ...
    19.03.2012
    1 504
    0