Last news in Fakti

21 Февруари, 2012 11:15 3 211 0

Бум на бартерната търговия в Испания

  • бартер-
  • испания
Бум на бартерната търговия в Испания - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бартерната търговия процъфтява в закъсала Испания. Пример за място, където не се приемат пари, е малък магазин за стоки втора употреба в центъра на Мадрид. По рафтовете може да намерите всичко – дрехи, книги, дискове, електроуреди, пише Ройтерс.

Това е малка, но паралелна икономика, която разцъфтява с помощта на много интернет-сайтове, коментира Ройтерс. На бартерен принцип може да започнете езиков курс или да намерите човек, който да разхожда кучето ви. Бизнесът с дрехи втора ръка също върви доста успешно покрай кризата.

Идеята за „магазин“ от типа „оставяш и взимаш“ дошла на собствениците през 2010 година. Тогава кризата не била ударила испанците и идеята не била особено популярна. За две години обаче, отношение коренно се променя, разказват собствениците.

В магазина са измислили точкова система, благодарение на която се оценяват стоките. Всеки може да участва в размяната, стига да плати символична потребителска такса. Може да купувате точки с истински пари, но тогава ще ви излезе по-скъпо. Целта е именно да се стимулира алтернативната търговия.

Бартерът е един от начините  хората да се справят с финансовите трудности и с високата безработица. Замяната важи не само за стоки, но и за услуги.

Друг пример е търговецът Сабино Лиебана, който продава принтери и компютърна периферия по интернет. През 2010 година той успял да плаща наема на офиса си в Мадрид само в „натура“. Най-често бизнесменът плащал с тонери за принтери.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА