28 от общо 258 млекопреработвателни предприятия в България произвеждат имитиращи продукти. Това става ясно от регистъра на предприятията, произвеждащи храни от животински произход.
Това разкрива в. „24 часа“.
В списъка на млекопреработвателните предприятия, в колоната "Забележка" са посочени кои предприятия са заявили, че произвеждат млечни имитиращи продукти.
Да изберат дали ще произвеждат истински млечни храни или такива с вложено палмово масло, бе задължението на предприятията, въведено с промени в Наредбата за хигиената на храните. Това изискване е в сила от 19 юли и на производителите бе дадена възможност сами да определят какви храни ще произвеждат.
"Спазването на това изискване на наредбата ще бъде включено в обхвата на контрола от инспекторите от Българската агенция за безопасност на храните", обясниха от агенцията пред в. "24 часа".
С друга промяна земеделският министър Румен Порожанов наложи забрана на насипната продажба на сирене, съдържащо палмово масло. Изменението бе разписано в наредбата за изискванията към млечните продукти и с него се дават 6 месеца на производителите да приведат продуктите си към новите правила. Срокът започна да тече на 9 юли.
Досега тези продукти можеше да се продават на грамажи на специални точки в магазините. Тази практика ще отпадне с измененията, т.е. продуктите с палма ще се предлагат само пакетирани на отделни щандове с надпис "Имитиращи продукти".
Измененията са поредна стъпка на министерството към насърчаване и подкрепа за българските производители и потребители.
В мотивите за промяната бе посочено, че имитиращите продукти трябва да бъдат ясно класифицирани като такива.