Отидете към основна версия

2 159 6

Световната банка открива в София център за изнесени услуги

  • световната банка-
  • софия-
  • център-
  • услуги

Плановете са в него да работят около 200 специалисти

Световната банка (СБ) е избрала София за втория глобален център за изнесени услуги на организацията. Плановете са в него да работят около 200 специалисти. Новината дойде от премиера Бойко Борисов по време на годишната среща на бизнеса с правителството, организирана от "Капитал". Кратко съобщение има и на сайта на банката.

Новият офис в българската столица ще отговаря за вътрешните корпоративни и IT операции на банката. Той е вторият подобен в света след този в Ченай, Индия, открит през 2001 г., в който в момента работят над 2000 служители. Засега е известно, че българската държава е предоставила възможността центърът да се намира в "София тех парк". Той трябва да започне работа в средата на тази година, припомня в. „Капитал дейли“.

Основни конкуренти на България за новата локация на Световната банка са били Хърватия и Сърбия. Критериите, по които са оценявани държавите, са включвали размер на разходите, възможностите за работа в различни часови зони, наличието на специалисти и IT инфраструктура в съответната страна и др. Решението е било взето наскоро, като според източници на "Капитал" и трите държави са отговаряли на техническите изисквания, но София е била избрана заради комбинацията от фактори като ефективност на разходите и умения.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини