Отидете към основна версия

3 815 9

Рекорден стокообмен между България и Германия

  • германия-
  • българия-
  • стокообмен-
  • рекорд-
  • икономика

8.27 млрд. EUR търговски стокообмен

Снимка: Shutterstock

Рекордните 8.27 млрд. EUR е търговският стокообмен между България и ФРГ за изминалата 2018 г. Това е ръст от 10.1% спрямо 2017-а посочват от Германската федерална статистическа служба. Резултатите оправдават очакванията за рекорд при търговията. Българският износ отново изпреварва вноса от ФРГ, като търговският дефицит за Германия е в размер на 320.62 млн. EUR. Страната ни е изнесла стоки на стойност 4.29 млрд. EUR за Германия (нарастване с 12.3% спрямо предходната година), а вносът възлиза на 3.97 млрд. EUR (ръст от 7=8% спрямо предишната година).

„Тези резултати са поредно доказателство, че търговско-икономическите отношения на България и Германия са в подем. За трети път от началото на прехода износът на България се развива изпреварващо спрямо вноса от Германия, което само по себе си е забележителен успех. Германия продължава да държи палмата на първенството като най-голям и важен търговски партньор на България. Тези актуални данни за развитието на двустранния стокообмен показват, че българските продукти все повече се налагат на европейския пазар, че качеството на изделията се подобрява и че цените на българските стоки и услуги стават все по-конкурентноспособни на големия общ пазар. Вече можем да твърдим, че при това развитие след още 5 години ще прекрачим границата от 10 млрд. евро във взаимната търговия. 2018 г. беше добра и по отношение на инвестициите. По данни на БНБ преките инвестиции от Германия надхвърлят 150 млн. EUR. Няколко нови германски инвеститора, предимно от аутомотив сектора, избраха България като инвестиционна дестинация”, каза д-р Митко Василев, главен управител на Германо-Българската индустриално-търговска камара.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Икономическият ни модел е изчерпан

    Аз твърдя, че този икономически модел, който имаме в момента, е по-скоро изчерпан. През последните 10 години той ни е дал много, но е по-скоро изчерпа ...
    09.03.2019
    5 232
    57