Отидете към основна версия

1 250 0

100 000 нови безработни до лятото във Великобритания

  • безработица-
  • ръст-
  • криза-
  • великобритания

Близо 100 000 души ще загубят работните си места преди края на лятото, а спад в безработицата не може да се очаква поне още година и половина. Това са песимистичните прогнози на Института за обществено-политически изследвания във Великобритания. (IPPR). От сега до края на август по 5000 британци седмично ще губят работните си места.

Изследването на IPPR рисува мрачна картина за следващите 12 месеца както за младите специалисти, така и за тези на възраст над 50 години. Прогнозата на IPPR предупреждава, че в Северозападна и Източна Англия, Лондон, Йоркшир и Хъмбърсайд ще има най-голям ръст на безработицата през следващата година, докато в Югоизточна Англия и Ийст Мидландс ръстът на безработицата ще бъде по-скромен.

Текущият процент на безработица във Великобритания е 8.4%, което е най-високото ниво за последните 17 години. Най-новите прогнози на Службата за бюджетна отговорност (OBR) показват, че ще се увеличи още до 8.7%

Според прогнозата на OBR броят на безработните може да започне да спада не по-рано от  септември следващата година.

„Личната трагедия на бавното икономическо възстановяване е това, че безработицата ще продължи да расте през следващата година, дори след като икономиката започва да се възстановява. Това е най-дългата рецесия и най-бавно възстановяване в историята на Великобритания. Има опасност  високата безработица да стане постоянна величина в икономиката на Обединеното кралство, както беше през 80-те години на миналия век” е мнението на Кейт Лоутън, старши научен сътрудник на IPPR.

Най-силно е нараснала безработицата при хората на възраст над 50 години. Техният брой е 428 000 души, или 4.8% от всички безработни.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини