Last news in Fakti

12 Април, 2012 12:23 1 810 0

Британците черпят ток от вулканите на Исландия

  • исландия-
  • вулкани-
  • великобритания-
  • енергетика-
  • електричество-
  • енергийна ефективност

Исландия скоро може да стане нисковъглероден източник на електрическа енергия за Великобритания. Плановете на Лондон са да използва прословутите вулкани на Исландия. Геотермалната енергия е много примамлива за британските интереси и може да идва по канали, разположени по морското дъно.

От „Даунинг стрийт“ коментират, че исландците са много запалени по идеята да продават ток, пише „Гардиън“. Енергийният министър Чарлз Хенри е на мнение, че токът може да се пренася чрез специални кабели, наричани интерконектори, които ще са с дължина между 1000 и 1500 километра.

Ако идеята се реализира, това ще са най-дългите проводници на електричество в света. През май предстоят още срещи между двете страни, за да се даде тласък на идеята. Такива връзки вече има с Холандия и Франция, а още 8 са в процес на строеж. След като бъдат завършени всички такива съоръжения, страната ще задоволява около 1/3 от енергийните си нужди.

Предвижда се така Великобритания да се свърже с Европейската електрическа супермрежа, наречена Europe-wide supergrid. Тя ще свърже енергията, добивана от възобновяеми енергийни източници (вода и вятър) на Северна Европа със соларните  мощности на юг и в Северна Африка. Целта е Европа да си осигури чиста енергия и да намали замърсяването и зависимостта си от твърдите горива. 

Великобритания била почти изцяло енергийно независима през цялата си история, но  Хенри е категоричен, че в бъдеще страната ще е зависима от вноса на енергия. Въгледобивната индустрия на страната е изчерпана, а добивът на нефт и газ в Северно море не дава нужните резултати. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА