Отидете към основна версия

1 286 4

Икономисти предлагат премахване на минималната работна заплата

  • минимална работна заплата-
  • ипи-
  • петър ганев
Снимка: БГНЕС

Институтът за пазарна икономика предлага да се премахне минималната работна заплата, а минималните суми за осигуряване на работниците в различните браншове да се понижат на нивото от 2009 година, предаде БНР.

Според икономистите това няма да намали доходите на работещите. Институтът предлага още да се премахне класа за прослужено време и в частния бизнес, а не само в държавната администрация, отпадане на възможността да се разпространяват административно колективни трудови договори в различните браншове, премахване на част от "бумащината" по отношение на безопасните условия на труд в нерисковите сектори.

Административното регулиране пречи на бизнеса да освободи ресурса, с който да разкрива работни места, заявиха от Института за пазарна икономика. Основната причина за бедността на хората е безработицата, а не ниските доходи, според икономиста Петър Ганев

Двама приятели откриват фирма, нямат работници, те са длъжни да назначат управител, който ако осигуряват по правилния начин, трябва да плащат по 300 лева осигуровки. Това е сума, която е една тежест, която или би спряла въобще начинанието на тези предприемачи, или би ги пратило в сивия сектор, който е най- честият избор

Спад в икономиката за първото тримесечие показват данните на икономистите. В резултат на рецесията в ЕС през последното тримесечие на миналата година у нас има рязко увеличение на безработицата, което излиза извън рамките на сезонността. Най-вероятно това ще бъде само началото на едно ново покачване на безработицата в целия ЕС, коментира Десислава Николова от Института за пазарна икономика:

Ако се гледат и влошените прогнози на повечето от международните институти, които като цяло са оптимистични, те очакват един минимален растеж за България за тази година като казват, че най-вероятно първите две тримесечия ще са най-тежки. Вероятността в момента е за първите две тримесечия ние да имаме рецесия. 

Ако не се предприемат мерки за по гъвкав пазар на труда и да отпаднат някои от административните тежести, икономистите прогнозират, че безработицата няма да е по-ниска от 10%.

 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини