Last news in Fakti

24 Април, 2012 16:06 1 274 4

Икономисти предлагат премахване на минималната работна заплата

  • минимална работна заплата-
  • ипи-
  • петър ганев
Икономисти предлагат премахване на минималната работна заплата - 1
Снимка: БГНЕС

Институтът за пазарна икономика предлага да се премахне минималната работна заплата, а минималните суми за осигуряване на работниците в различните браншове да се понижат на нивото от 2009 година, предаде БНР.

Според икономистите това няма да намали доходите на работещите. Институтът предлага още да се премахне класа за прослужено време и в частния бизнес, а не само в държавната администрация, отпадане на възможността да се разпространяват административно колективни трудови договори в различните браншове, премахване на част от "бумащината" по отношение на безопасните условия на труд в нерисковите сектори.

Административното регулиране пречи на бизнеса да освободи ресурса, с който да разкрива работни места, заявиха от Института за пазарна икономика. Основната причина за бедността на хората е безработицата, а не ниските доходи, според икономиста Петър Ганев

Двама приятели откриват фирма, нямат работници, те са длъжни да назначат управител, който ако осигуряват по правилния начин, трябва да плащат по 300 лева осигуровки. Това е сума, която е една тежест, която или би спряла въобще начинанието на тези предприемачи, или би ги пратило в сивия сектор, който е най- честият избор

Спад в икономиката за първото тримесечие показват данните на икономистите. В резултат на рецесията в ЕС през последното тримесечие на миналата година у нас има рязко увеличение на безработицата, което излиза извън рамките на сезонността. Най-вероятно това ще бъде само началото на едно ново покачване на безработицата в целия ЕС, коментира Десислава Николова от Института за пазарна икономика:

Ако се гледат и влошените прогнози на повечето от международните институти, които като цяло са оптимистични, те очакват един минимален растеж за България за тази година като казват, че най-вероятно първите две тримесечия ще са най-тежки. Вероятността в момента е за първите две тримесечия ние да имаме рецесия. 

Ако не се предприемат мерки за по гъвкав пазар на труда и да отпаднат някои от административните тежести, икономистите прогнозират, че безработицата няма да е по-ниска от 10%.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 наш

    1 0 Отговор
    по принцип така е трябва много по надълбоко да изрежем административното регулиране което обслужва единствено администрацията.и на първо място да въведем пазарна икономика и истински капиталистически отношения.това пречи на икономиката.защо не виждаме и чуваме призиви за това ....
  • 2 Не думай!

    1 0 Отговор
    И аз не съм склонен да плащам на държавата каквито и да са данъци, осигуровки, такси и т.н. Не само, защото реално тя не допринася с нищо за моето развитие като предприемач, но и затова, защото е длъжна да осигури прозрачна и ненатоварена бизнес среда, възможно най-олекотена за бизнеса, но независимо от цялата нормативна база в областта, всичко си остава само на хартия! Друг момент е липсата на инициативност у хората, а и трудния достъп до кредитиране и финансиране - като работиш за заплата, обикновено не притежаваш капитала, необходим да те "издърпа". Не е за пропускане и факта, че работодателите, в голяма степен са крадци, защото очакват "да излъжеме държавата", както ми се случи неколкократно да ми предлагат, като в същото време им спестявам десетина специалисти, благодарение на квалификацията ми от европейски университет и работя за жълти стотинки - 2000 лв. не са като 2000 евро, нали, а плащат минималните осигуровки! Обобщавайки думите си - не съм съгласен да храня държавата, с безбройните м...ли-паразити, раздутата администрация и ваканциите и бонусите на чиновниците; от друга - не съм склонен и да финансирам добрия живот на работодателите и новите им луксозни придобивки!

    Коментиран от #3

  • 3 The Bear

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Не думай!":

    @2 - Съвсем съгласен съм с теб. И аз не искам да плащам данъци и осигуровки, защото не получавам нищо срещу тях - нито адекватно управление на държавата, нито на моята община, нито здравеопазване, нито закрила, нито закон и ред, нито комфорт на средата в която живея, нито обучение за децата и т.н. - храним паразити от най-различно естество под принуда на олигархичната върхушка и подчиненият й държавен апарат, за да стават още по-силни и мощни в една разкапваща се държава.... М..густите вън! Престъпниците в затворите да бачкат за благото на народа, да няма страх у мирните и съвестни граждани и т.н.
  • 4 до мечката

    0 0 Отговор
    Мечо, какво правим, когато разбереш, че престъпниците управляват затвора, а затворниците с минимални изключения са каръци (кокошкари)?? Дай да те чуя... прочета