Отидете към основна версия

3 116 8

Петролът ще продължи да поскъпва

  • петрол-
  • цена-
  • търговия-
  • пазари-
  • борса-
  • пейчев

Цената на петрола ще се повишава. Това е прогнозата на 55% от анкетираните инвеститори на платформата Trader.bg. Причината, която те изтъкват за тази тяхна прогноза е напрежението около Иран – един от основните доставчици на черното злато. Също така се очаква повишаване на търсенето от страна на Китай и Индия.

По-малък е процентът на анкетираните, които са мнение, че пикът в цената е достигнат и в близките месеци ще наблюдаваме стабилизиране на цената на петрола. Очакванията са дори за лек спад. Три са факторите за това. Според 12% от участвалите в допитването това е готовността да се освободят резерви на Международната агенция по енергетика, 10% посочват забавянето на китайската икономика, а според 5% - увеличеният добив на основни износители като САЩ и Великобритания.

„Овладяването на цената на петрола е основен приоритет пред водещите икономики, за  да се предпазят от нова рецесия. В момента петролът се търгува на високи нива, които са близки като стойности до цените преди кризата от 2008 г., но има положителни сигнали, че цената му ще се стабилизира. Такъв оптимистичен сигнал е намаляването на потреблението в САЩ.  През януари тази година то беше с 4.7% по-ниско в сравнение със същия месец на миналата година. За 2011 г. щатите са повишили ефективността при използване на петрола с 3.7%”, коментира Пламен Пейчев, главен дилър в интернет платформата.

Материалът не е препоръка за търговия с финансови инструменти.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Петролът поевтиня до $105,22 за барел

      Цените на петрола на международните пазари се понижиха на фона на публикуваните данни за търговските нефтени запаси на САЩ, предаде АП. ...
    03.05.2012
    1 405
    4