Отидете към основна версия

1 827 1

Без такса електромер

  • електромер
Снимка: БГНЕС

Няма да има такса електромер, решиха днес депутатите на заседание на икономическата комисия в Народното събрание, които гласуваха да не отпада забранителния текст за таксата по време на второто четене на промените в Закона за енергетиката, внесени от МС.

Това заяви Венцислав Митовски, експерт от Независимата синдикална федерация на енергетиците в България към КНСБ пред БГНЕС. Текстът е: за средствата за търговско измерване не се заплаща такса и той засега остава, а МС предлагаше да отпадне, уточни експертът. Вчера на комисията имахме разговор с депутати от ГЕРБ и им напомнихме от нашия профсъюз, че има специално писмо от председателя на ЕК Жозе Барозу до един от обществените защитници на потребителите у нас - Павел Кърлев, в което пише, че цената за потребителя във фактурата включва само реално потребената енергия и не може да има допълнителни такси, добави Митовски.

Може би, някои депутати се вразумиха и засега този текст остава непроменен, но ще изчакаме да видим какво ще стане в пленарна зала при второто четене на промените в Закона за енергетика, коментира експертът. За съжаление, отпадна вчера на икономическа комисия старото положение, че цената за топлоенергията е еднокомпонентна, въпреки препоръките на омбудсмана Константин Пенчев, продължи Митовски. Във фактурата може да има само една цена - за потребената топлоенергия, така както изисква европейската директива, а сега, ако и в зала гласуват така, не е изключено да се натовари цената с най-различни такси, заключи експертът. Въпреки това той се надява, че в пленарна зала на второ четене на промените може да се стигне до възстановяване на стария текст. 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини