Отидете към основна версия

3 692 28

България продължава да е сред фаворитите на Volkswagen

  • volkswagen

Акционерите от Катар не са оказвали натиск

Информацията, която се завъртя масово по всички български медии, че Volkswagen е избрала Турция за страна, в която ще бъде построен новият ѝ завод, се оказа поредната фалшива новина. Припомняме, че преди 2 седмици в медийното пространство в страната се завихри новината, че e билo взeтo решение нa зaceдaниeтo нa Haдзopния cъвeт на VW за нoвия зaвoд, в ĸoйтo щe бъдaт инвecтиpaни €1,3 милиapдa, да бъдe в Измиp. Корените на тази новина тръгнаха от агенция „Ройтерс“, която се базираше на публикация от германското издание Аutоmоbіlwосhе. В него се посочваше, че сигурни източници били разказали за взетото решение и се очаквало, то да бъде официално обявено до часове. Това обаче така и не се случи.

VW отрекоха обаче появилата се информация, че изборът им е вече направен. „Към момента ситуацията е такава, че няма окончателно решение на надзорния съвет", заяви пред DPA премиерът на Долна Саксония Щефан Вайл (SPD), който също е част от Надзорния съвет на VW.

Според Вайл, VW търси най-доброто предложение, което да удовлетворява в максимална степен изискванията на компанията. В своето интервю той подчертава, че за VW водеща е икономическата, а не политическата обосновката на изборът им. С това той отхвърли и другото спекулативно твърдение, което се завъртя през последните дни, че Катар е оказал влияние върху Volkswagen за евентуалния избор на Турция.

Причина за това било, че Катар има акционери, които държат 17% от акциите на компанията.

По всичко личи, че надпреварата се заплита, а инвестиция от €1,3 милиapдa е достатъчна, за да се обтегнат нервите и да се спекулира с истината. Обявяването на Турция за фаворит по слухове с неясен произход, може да се разглежда като отчаян опит от страна на правителството на Ердоган да наклони везните в своя посока. Дали това е просто ПР стратегия, за да се представи Турция в добра светлина за инвеститорите или отчаян ход на страната виждаща, че губи битката за завода от България, можем само да гадаем на този етап.

Докато в Турция VW оглежда едно конкретно място край Измир, България предоставя на германския концерн има избор от две места.

Едното е в икономическата зона край Пловдив, а другото е терена на бившия металургичен комбинат „Кремиковци“. Там вече място са заели на стартова позиция не кой да е, а австрийският гигант „Соравия“ като са придобили 40% от терена. Дали те разполагат с информация, която не е известна на широката на общественост, също можем само да гадаем.

Решение по темата ще има, но то няма да е толкова скоро, колкото ни се иска на нас и на Турция. В интервюто си Вайл казва, че решението „може да бъде взето на следващото, може би и на по-следващото заседание на Надзорния съвет“. Това означава, че процесът вероятно ще се проточи до късната есен, а до тогава страната ни не бива да бъде отписвана с лека ръка.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 10 гласа.

Свързани новини