Last news in Fakti

1 Август, 2019 18:03 3 678 28

България продължава да е сред фаворитите на Volkswagen

  • volkswagen

Акционерите от Катар не са оказвали натиск

България продължава да е сред фаворитите на Volkswagen - 1

Информацията, която се завъртя масово по всички български медии, че Volkswagen е избрала Турция за страна, в която ще бъде построен новият ѝ завод, се оказа поредната фалшива новина. Припомняме, че преди 2 седмици в медийното пространство в страната се завихри новината, че e билo взeтo решение нa зaceдaниeтo нa Haдзopния cъвeт на VW за нoвия зaвoд, в ĸoйтo щe бъдaт инвecтиpaни €1,3 милиapдa, да бъдe в Измиp. Корените на тази новина тръгнаха от агенция „Ройтерс“, която се базираше на публикация от германското издание Аutоmоbіlwосhе. В него се посочваше, че сигурни източници били разказали за взетото решение и се очаквало, то да бъде официално обявено до часове. Това обаче така и не се случи.

VW отрекоха обаче появилата се информация, че изборът им е вече направен. „Към момента ситуацията е такава, че няма окончателно решение на надзорния съвет", заяви пред DPA премиерът на Долна Саксония Щефан Вайл (SPD), който също е част от Надзорния съвет на VW.

Според Вайл, VW търси най-доброто предложение, което да удовлетворява в максимална степен изискванията на компанията. В своето интервю той подчертава, че за VW водеща е икономическата, а не политическата обосновката на изборът им. С това той отхвърли и другото спекулативно твърдение, което се завъртя през последните дни, че Катар е оказал влияние върху Volkswagen за евентуалния избор на Турция.

Причина за това било, че Катар има акционери, които държат 17% от акциите на компанията.

По всичко личи, че надпреварата се заплита, а инвестиция от €1,3 милиapдa е достатъчна, за да се обтегнат нервите и да се спекулира с истината. Обявяването на Турция за фаворит по слухове с неясен произход, може да се разглежда като отчаян опит от страна на правителството на Ердоган да наклони везните в своя посока. Дали това е просто ПР стратегия, за да се представи Турция в добра светлина за инвеститорите или отчаян ход на страната виждаща, че губи битката за завода от България, можем само да гадаем на този етап.

Докато в Турция VW оглежда едно конкретно място край Измир, България предоставя на германския концерн има избор от две места.

Едното е в икономическата зона край Пловдив, а другото е терена на бившия металургичен комбинат „Кремиковци“. Там вече място са заели на стартова позиция не кой да е, а австрийският гигант „Соравия“ като са придобили 40% от терена. Дали те разполагат с информация, която не е известна на широката на общественост, също можем само да гадаем.

Решение по темата ще има, но то няма да е толкова скоро, колкото ни се иска на нас и на Турция. В интервюто си Вайл казва, че решението „може да бъде взето на следващото, може би и на по-следващото заседание на Надзорния съвет“. Това означава, че процесът вероятно ще се проточи до късната есен, а до тогава страната ни не бива да бъде отписвана с лека ръка.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Оптимист

    26 8 Отговор
    Да, разбира се, както продължава да има надежда и за Даймлер, БМВ, Порше, а защо не и за Ролс-Ройс, Бентли, Бугати и ...

    Коментиран от #3

  • 2 Реалист

    21 17 Отговор
    Гранция че няма да е в България този завод!

    Коментиран от #25

  • 3 ???

    17 5 Отговор

    До коментар #1 от "Оптимист":

    прехвърлиха го за след местните избори. Все други са виновни в миналото и всичко ще направим в някакво бъдеще. Ама парите за хвърчилата ни ги вземат веднага, а доставката...
  • 4 Песимист

    14 6 Отговор
    Няма да е в Турция!

    Коментиран от #19

  • 5 Koko55

    5 1 Отговор
    Тази тема започва да придобива облика на сапунка. През ден чета статии и разбори как ще е в България, а после, как няма да е.
  • 6 ГРОБаджийска партенка

    18 6 Отговор
    Не само Фолксваген, ами никой не идва да инвестира в Българи. Тиквата само пуска някой тъп лаф от време на време и до там с инвеститорите. Добре че всички медии са окупирани от властта и не говорят колко се изнасят ичот България, какви жалки заплати и условия предлагат на партньорите си.
  • 7 Мартин

    15 8 Отговор
    Като ви чете човек коментарите и ясно започва да осъзнава защо нещата в България не върви. То е яко плюене и хейт от ваша страна. А човекът си го е казал ясно и точно - ще избираме между България и Турция, тоест още имаме шанс да привлечем такъв голям инвеститор и това е добра новина. Стига злоба, хора!
  • 8 Васил

    9 3 Отговор
    Айдеееее поредната Пунта Мара
  • 9 Боко лъжата

    13 2 Отговор
    Не губете кураж .... до след местните избори
  • 10 Наблюдател

    5 0 Отговор
    Стига с тази дъвка изхаби се!Тази опорна точка не върви.
  • 11 Не глеам таувизия

    3 2 Отговор
    Сега какво се оказа?!? Ердоган ефенди подкупва европейски медии?!?:D или наще медии шмъркат кофти бело?!?:)
  • 12 Is 200

    3 5 Отговор
    Няма да го направят в БГ завода.И малките деца знаят.Наи голям инвеститор са Имигрантите.Язък че някой от тях си наливат парите ( имоти) в това блато.
  • 13 До местните избори

    3 4 Отговор
    Няма да е в Турция, след тях ще е в Турция.
  • 14 ЧИЧОЛИНА

    6 4 Отговор
    До мес.ните избори "ще е в България!
    След ме.сните избори отива в Турция!
  • 15 Па па та па та

    3 6 Отговор
    Не е възможно да изберат България.
    Рушветът е турски специалитет, а и добре ги разтягат локумите!
    Няма начин да е в България, а и ние нямаме какво да предложим, вече си похарчихме всичките пари!
  • 16 Сори

    3 3 Отговор
    За съжаление днес се е появила кандидатура, която нас ни надцаква със сигурност!
    Фолксваген вече ще избира между Турция и......, и........
    и...... Сомалия!
  • 17 Умният

    3 0 Отговор
    Ако дойдат в Пловдив ще стане голям моабет...
  • 18 Добри от Добрич

    3 1 Отговор
    Това активно мероприятие, което тече в момента с Нап и всичко останало има за цел да покаже на всички западни инвеститори като напр. Фолксваген колко се спазват законите в Б-я. Да им е ясно, че ако не снасят, има кой да им спретне едно дело за какво ли не, с участието на медиите.
  • 19 Дивуй

    0 3 Отговор

    До коментар #4 от "Песимист":

    Що? На луната ли ще е?
  • 20 onq s konq

    3 1 Отговор
    И ДАДОХ ПИСМЕНО ПРЕДЛОЖЕНИЕ на тия Торби от ФВ да не настройват двата БРАТСКИ ТУРСКИ И БЪЛГАРСКИ НАРОДА един срещу друг и да построят Завода НА САМАТА ГРАНИЦА- ПОЛОВИНАТА В ТУРЦИЯ,ПОЛОВИНАТА У НАС.Така ще е добре и за двете държави,а Собствениците ще могат дори да обявят "СОЦ. СЪРЕВНОВАНИЕ" с прилежащото му "Петилетката в съкратени срокове",ама...до сега нямам отговор!Ама що ли си късам нервите с тая деградирала фирма,дето се прави на БМВ...
  • 21 Надявай се Х , на пияни жени !

    2 3 Отговор
    Помири и жалки просяци ! Туй е то членството ни в ЕС. По-важното е че ни лашкат бед да ни свалят потурите гяурски. Алеко Константинов преди 90 години го нарисува в " Бай Ганьо" и те ти го на - г-н Методиев той самият , жив който сам не знае на къде ни води и защо , но ние го следваме щастливи. Нима и ние сме същите Ганьовци ? 30сет години си гоним като куче опашката.
  • 22 Помияри и жалки просяци

    5 3 Отговор
    За 30 години не построиха нито един крупен завод и предприятие че да задържат НАРОДА у дома. А вкараха Бай Тошо в ЗАТВОРА ?! За какво ? А днешните къде заслужават да бъдат вкарани ? А ? БКПто им било виновно за прогреса и растежа у нас ? Не ма/на, БКПто им бе виновно да ОБСЕБВАТ НАРОДНОТО- ДЪРЖАВНОТО. Затуй днес нямаме НАРОДНА Република а имаме уж нещо като РЕПУБЛИКА щото НАРОДА ГО НЯМА. Той е на никому нужен.
  • 23 927

    5 0 Отговор
    Така като ви чета задълбочените коментари и анализи, неминуемо се питам защот, аджеба, не вземете да си турите въжето на врата и да приключите нещастния си земен път? "Демокрацията" ви е виновна, Бойко ви е виновен, нямало нови заводи (ти сериозно ли?!?!?!), "пробивът" на НАП е направен, за да се плащат инвеститори. Като дойдат някакви инвеститори се почва пък реване какви са експлоататори. Изобщо уникално "неостри" сте, така че и да ви има, и да ви няма все тая.
  • 24 927

    0 0 Отговор
    *за да се плашат инвеститори
  • 25 Реалист

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "Реалист":

    В България или не - това не е жизнено важно че да му обръщаме всеки ден внимание. Ако не е Вагена ще дойде друг рано или късно. За мен е по вазно да се изместят разни помияри инвеститори като турските от европейски компании. Със стабилна политическа обстановка това полека лека се сбъдва. Не напразно сме оцелявали над 1300 години като държава.
  • 26 Volkswagen малко по малко

    1 1 Отговор
    падат в канала,така че нищо чудно заводът да бъде в България.
  • 27 Грую

    1 0 Отговор
    Елате бре, елате тука. Че ги направим с вода да вървят фолветата честно, а пък и тънко взимаме все още!
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.