Отидете към основна версия

1 247 0

Временна подкрепа за еврото от доклад на ЕК

  • еврозона-
  • евро-
  • подкрепа-
  • ек
Снимка: ЕПА / БГНЕС

Еврото отскочи за кратко следобед от 2-годишно дъно срещу долара, след като Европейската комисия призова за бързи реформи с цел възстановяване доверието на инвеститорите. Растежът обаче беше кратък заради опасенията около испанските банки и единната валута продължи да пада приближавайки нивата от 1.24 срещу зелените пари, коментира Финансовият портал на БНР.

ЕК заяви, че еврозоната трябва да премине в единен банков съюз и да се обмисли пускането на евро облигации, както и да има директна рекапитализация на банките от постоянния спасителен фонд. Препоръките се съдържаха в редовния годишен доклад на комисията.

Евро/долар отскочи при оповестяването на доклада до 1.2468 като преди това беше на дъно от 1.2424, но по-късно отново падаше и достигна 1.2410. Според анализатори пазарите използват всяко покачване за нови разпродажби на единната валута. Конкретно доклада на ЕК дори и да бъде изпълнен изисква много време, както и промени на европейския договор.

Еврото падна днес до най-нива след юли 2010 година, тъй като реалните пари и институционалните инвеститори увеличаха продажбите му. Те бяха особено активни, когато нараснаха опасенията за банковия сектор в Испания, което доведе до повишение на разходите за дълг последвано от подобно развитие на аукцион в Италия. Страховете са свързани най-вече с това, че Испания ще търси дълг от пазарите в момент когато доходността по облигациите е на почти неудържими нива. На италианския аукцион 10-годишните облигации преминаха нивата от 6%, а силно задлъжнялата икономика я заплашва съдбата на Испания.

Проблемите на Испания са несъмнено огромни и повечето дилъри са на мнение, че рано или късно Мадрид ще трябва да търси помощ отвън. Колкото повече я отлага, толкова по-голям става риска за испанските банки. При продължение на спада на еврото опционна бариера е 1.24, а след това дъното от юни 2010 година на 1.2151 последвано от дъното за 2010 на 1.1876. Единната валута силно се обезцени срещу предлагащата сигурност йена и удари 4-месечно дъно на нивата около 98.

Испания вероятно ще рекапитализира Банкиа, която поиска в петък 19 милиарда евро, като бъде издаден нов дълг и вероятно изтегляне на средства от фонда за реструктуриране на банката и от резервите в хазната. Слабостта на еврото даде сила на предлагащите сигурност долар и йена.

Доларът нарасна и до 15-месечен връх срещу швейцарския франк на 0.9677. Високодоходният австралийски долар слезе до 0.9730 срещу американския си съименик и приближи 6-месечното дъно на 0.9690 след по-слабите от очакваното продажби на дребно в страната от които стана ясно, че наистина е необходимо ново сваляне на лихвите.

 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини