Отидете към основна версия

2 617 10

Аванс от 250 млн. лв. е платила "Булгартрансгаз" за "Балкански поток"

  • булгартрансгаз-
  • балкански поток

За да поевтинее токът за бита и дребния бизнес, министерството ще започне преговори и с американските централи

Аванс от близо 250 млн. лева е платила държавната "Булгартрансгаз" за строителството на "Балкански поток". Това заяви пред „Денят започва“ по БНТ енергийният министър Теменужка Петкова.

По думите на министъра има две опции за финансиране на газопровода - строителят "Аркад" да осигури заем или "Булгартрансгаз" да потърси финансиране след построяването на първите 308 км.

Петкова поясни, че газопроводът "Балкански поток" ще бъде завършен през първата половина на 2020 г. заради забавяне на обществената поръчка за строителството му.

Министърът отбеляза, че "Балкански поток" е алтернативният маршрут за доставка на руски газ вместо през Украйна - през Турция. Цената на проекта е над 2 млрд. лева, а капацитетът му - над 15 млрд. куб. метра.

По отношение на подготовката на енергийните дружества за новия зимен сезон, енергийният министър заяви, че хората трябва да бъдат спокойни, тъй има добра готовност.

Един от приоритетите на страната и през следващата година ще остане защитата на въглищните ни централи, посочи Петкова. По думите ѝ България е предложила на Брюксел план как да запази тези мощности до 2050 г.

46% от електрическата енергия, която е нужна на страната се осигурява именно от тези централи, които работят на въглища, този процент през зимата достига до 60, поясни Теменужка Петкова.

За да поевтинее токът за бита и дребния бизнес, министерството ще започне преговори и с американските централи за отпадане на дългосрочните договори за изкупуване на ток, допълни тя.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 5 гласа.

Свързани новини