23 Октомври, 2019 22:31 2 599 10

Аванс от 250 млн. лв. е платила "Булгартрансгаз" за "Балкански поток"

  • булгартрансгаз-
  • балкански поток

За да поевтинее токът за бита и дребния бизнес, министерството ще започне преговори и с американските централи

Аванс от 250 млн. лв. е платила "Булгартрансгаз" за "Балкански поток" - 1

Аванс от близо 250 млн. лева е платила държавната "Булгартрансгаз" за строителството на "Балкански поток". Това заяви пред „Денят започва“ по БНТ енергийният министър Теменужка Петкова.

По думите на министъра има две опции за финансиране на газопровода - строителят "Аркад" да осигури заем или "Булгартрансгаз" да потърси финансиране след построяването на първите 308 км.

Петкова поясни, че газопроводът "Балкански поток" ще бъде завършен през първата половина на 2020 г. заради забавяне на обществената поръчка за строителството му.

Министърът отбеляза, че "Балкански поток" е алтернативният маршрут за доставка на руски газ вместо през Украйна - през Турция. Цената на проекта е над 2 млрд. лева, а капацитетът му - над 15 млрд. куб. метра.

По отношение на подготовката на енергийните дружества за новия зимен сезон, енергийният министър заяви, че хората трябва да бъдат спокойни, тъй има добра готовност.

Един от приоритетите на страната и през следващата година ще остане защитата на въглищните ни централи, посочи Петкова. По думите ѝ България е предложила на Брюксел план как да запази тези мощности до 2050 г.

46% от електрическата енергия, която е нужна на страната се осигурява именно от тези централи, които работят на въглища, този процент през зимата достига до 60, поясни Теменужка Петкова.

За да поевтинее токът за бита и дребния бизнес, министерството ще започне преговори и с американските централи за отпадане на дългосрочните договори за изкупуване на ток, допълни тя.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вуте

    10 1 Отговор
    Мършаааа
  • 2 И то голяма

    9 1 Отговор
    +че е ортачка на Гинка плетения пуловер!
  • 3 Човеците

    10 2 Отговор
    Събираткапачки за кувиози, а тия се разхвърлят със стотици милиони за лудо!
  • 4 ГосТ

    7 2 Отговор
    Треаше да ги дадат за две надуваеми лодки - АМЕРИКАНСКИ !!!! Много по добре !😂
  • 5 соросоидни кърлежи

    10 2 Отговор
    Публикувано във факти.бг: За да поевтинее токът за бита и дребния бизнес..а за хора...кога станаха американски тези централи ?...а народа плащай за престъпни договори...подли същества тези които го направили,дано да пукнат дано.

    Коментиран от #9

  • 6 Стига!

    4 2 Отговор
    Е, и има ли полза БГ от Балкански поток? Мълчат идиотите!
  • 7 onq s konq

    2 0 Отговор
    2 млр. лв. за пренос на 15 млр. м3 е много добра цена
  • 8 Цаловата пица

    1 1 Отговор
    Теменушка с чушка.
  • 9 гост

    4 1 Отговор

    До коментар #5 от "соросоидни кърлежи":

    Тези централи станаха американски , след като американците ги ПОСТРОИХА !!!! Едната от пълна нула , от равна земя , даже по-скоро от дупка в земята , а на другата от старата останаха само част от халетата , всичко вътре в тях и отвън е ново !! И именно затова изпълняват и още бая години ще изпълняват изискванията за емисии , дето държавния тец никога няма да изпълни , макар , че е "усвоил" над милиард за "очистки" , ама очистките са само за фасон !! И ако не бяха ги построили , сега нямаше да има ни централи , щото сега като затворят Брикел , демек бившата Марица Изток 1 и старата 3 , демек сега Контур Глобал и мините щяха да фалират точно за три дни , щото само с ТЕЦ 2 не могат си плати само заплатите !! И цената на КОнтур Глобал е същата , като на ТЕЦ 2 като сложиш и явната субсидия за емисии , която американците си плащат !! И по-добре се моли да продължават да купуват радневската кал , дето и викат въглища , щото още догодина на 30 км от тях ще мине газопровод , по който могат да получават газ директно от САЩ , БЕЗ нужда да минават през Булгаргаз , след което ще трябва много да ги убеждаваш да не минат на него !!! Което значи моментална смърт и за мините , а оттам и за ТЕЦ 2 !!!
  • 10 Грую

    0 2 Отговор
    Фасулът е сварен и готов за употреба! Сега по един персонален терминал за всеки и да започваме да консумираме, че да напълним и хъба и всичките там потоци!