Отидете към основна версия

1 325 2

Скок на петрола след срещата на ЕС

  • петрол-
  • цени

 

На международните пазари петролът рязко поскъпна вследствие решенията, взети на срещата на ЕС.

Августовските фючърси на северноморски петрол тип Brent, търгувани на лондонската борса ICE, поскъпнаха с 3,45 долара (4,51% ценови ръст) - до 95,48 долара за барел. На нюйоркската борса NYMEX повишиха стойността си и августовските фючърси на американски суров петрол тип Light Sweet - с 4,48 долара (5,77% ценови ръст), до 82,17 долара за барел.

Ръстът в цената на черното злато е най-значимият за последните 8 месеца, През последните дни петролът бързо поевтиняваше. Така например, в хода на борсова сесия в четвъртък, 28 юни, черното злато поевтиня с 2,5-3 долара за барел. Скокът в цената се дължи на решението, взето на срещата на ЕС, да бъдат смекчени условията за отделяне на финансова помощ за закъсалите испански банки, както и на Италия, която също очаква подкрепа.

Според анализаторите цената на петрола може да нарасне с допълнителни 10%. За това може да допринесат и санкциите срещу Иран, от чиито петролни доставки бяха принудени да се откажат някои европейски страни като Гърция, Италия и Испания.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Иран затваря ключовия Ормузки проток?

    Иранските депутати обсъждат затваряне на стратегическия Ормузки проток. В парламента на страната е внесен законопроект, който ще спре пътя на танке ...
    03.07.2012
    8 080
    19