3 Юли, 2012 12:46 7 946 19

Иран затваря ключовия Ормузки проток?

  • ормузки проток-
  • ормуз-
  • иран-
  • петрол-
  • нефт
Иран затваря ключовия Ормузки проток? - 1

Иранските депутати обсъждат затваряне на стратегическия Ормузки проток. В парламента на страната е внесен законопроект, който ще спре пътя на танкерите през морския коридор за доставки на черното злато на запад. Забраната ще важи за държавите, подкрепящи международните санкции срещу Техеран, предвижда документът, цитиран от RT.

Ядрената програма на Иран отдавна среща сериозни западни опасения, че прикрива разработването на атомна бомба, което доведе до редица международни санкции.

През Ормузкия проток дневно минават 17 милиона барела нефт  – поне такива са данните за миналата година, оповестени от американски компании. Иначе казано, ключовият проток съсредоточавана 20% от световната търговия с петрол и 35% от морския транспорт. Морският коридор е жизненоважен за петролния износ на Саудитска Арабия, Абу Даби, Кувейт и Ирак, както и за катарския газ. Някои от тях вече търсят алтернативни трасета, за да не зависят от решенията на Техеран.

Около 85% от танкерите, които минават пред пролива, доставят черно злато за Азия, най-вече за Китай, Индия, Япония и Южна Корея.

Анализатори очакват рязко поскъпване на петрола, ако маршрутът през Ормуз бъде блокиран.

Европейският съюз обяви от 1 юли пълно ембарго върху закупуването и транспорта на ирански петрол, който вече не е гарантиран от европейските застрахователи, покриващи до 90% от световния петролен морски трафик. Още преди време Техеран предупреди, че ако ембаргото влезе в сила, вероятно ще се стигне до блокада на Ормузкия пролив.

„Законът е отговор на петролните санкции на ЕС срещу Ислямска република Иран“, заяви депутатът Ибрахим Ага – Мохамади. Под документа са се подписали 100 от 290-те народи представители.

Протокът е с дължина 195 км и широчина в най-тясната си част около 54 км. Дълбочината му достига 229 m. Разделен е на два транспортни коридора, всеки от които с ширина около 2,5 км с буферна 5-километровата зона между тях. 

Наскоро Иран обяви план за строителство на втора ядрена централа. Страната разполага с АЕЦ в Бушер, построена от Русия, но от 2014 година ще започне да строи втора – непосредствено в съседство с нея. Техеран твърди, че ядрената й програма е насочена към производството на електроенергия, но западни разузнавателни източници твърдят, че страната упорито приближава момента, когато ще се сдобие с атомна бомба.

Проекти за алтернативи на Ормузкия проток

Богатите на петрол страни от региона нямат намерение да се оставят изцяло в ръцете на Техеран. Ирак обяви намерение да строи петролопровод до турския град Чейхан, докъдето ще стигат и азербайджанските нефт и газ. Това се вписва в плановете на Багдад да увеличи производството си на нефт.

Саудитска Арабия пък гледа сериозно на проекта „Изток – Запад“, който ще свърже Персийския залив директно с Червено море през нейната територия. Капацитетът на тръбата ще е за пренос на 5 милиона барела петрол дневно, което е под половината от дневния трафик през Ормузкия проток.

Абу Даби наскоро разкри планове за строеж на петролопровода Habshan-Fujairah, който ще е дълъг 360 км.
Техеран пък възнамерява да строи нефтен терминал в Бангар, на около стотина киломерта от протока. От там ще тръгва нефтопровод за каспийското пристанище Нека, което също е на иранска територия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 руснака

    1 1 Отговор
    други държави само планират да започнат да търсят алтернативни начини, а протока може да бъда затворен още сега. Освен това ЕС може да наложи ембарго само за държави членки на ЕС, а Китай, Индия, Япония и Южна Корея както купуваха преди, така и ще продължат да купуват ирански петрол

    Коментиран от #2

  • 2 отворено

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "руснака":

    Рашка, ама ти наистина ли си мислиш, че ще го затворят като летен курорт през зимата и така ще си седи – Closed!?
  • 3 руснака

    1 0 Отговор
    ами като се вземе предвид, че разполагат с нашите оръжия, например - противокорабни ракети Яхонт - някак си трудно си представям хамеринаците да успеят да го отворят))))) Това не ти е Афганистан, където хамериканците (и цялото нато) воюват с неграмотни овчари)))

    Коментиран от #7

  • 4 Акага

    1 0 Отговор
    Съвсем няма да ползвам бензиностациите
  • 5 liolio

    0 1 Отговор
    пуснете едно допълнение ... колко американски самолетоносача седят там да пазят.. 2 или 3 бяха.. май след 2рата световна не са се събирали повече от 3 на едно място... ще го затворят ама друг път

    Коментиран от #6

  • 6 Акага

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "liolio":

    Някъде четох, че има един и той е от втората световна война

    Коментиран от #15

  • 7 123

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "руснака":

    Неграмотни овчари ги наричаш сега, но преди нахлуването през 2001 г. руски медии на базата на опита който имаха там прогнозираха друго. Ген. Громов: „….СССР изгуби 15 000 души в 10-годишната война….не мисля, че американците биха загубили по-малко…..”.
    Между другото да ти припомня, че със същите „неграмотни овчари” воюваха и руснаците през 80-те години и за 9 г. престой там …..: 13833 жертви, 49985 ранени, 6669 инвалиди, унищожени 118 самолета , 333 вертолета, 147 танка, 1314 бронемашини, над 10000 камиона и инженерни машини …. …

    Коментиран от #13

  • 8 ЦРУ

    0 0 Отговор
    Намирисва ми на Трета световна
  • 9 6 цилиндра

    0 0 Отговор
    Всичко се прави с цел да му се е.е м.....та на средно статистическия водач на МПС.Скапана кола, скъп бензин,малка пенсия=на автомобил на трупчета=на чист бъздух и слаб трафик!!!




  • 10 comment

    0 0 Отговор
    Мирише на "освобождаване на мирния ирански народ", дано не се случи!!!
  • 11 Avalon

    0 0 Отговор
    Третата световна война е написана, няма да ни се размине този апокалипсис. Всички пътища водят до световен конфликт. Власт имащите и техните кукловоди в сянка вече са го измислили. Носете си новите дрехи, който ги има!
  • 12 СССР

    0 0 Отговор
    сащ съединени американски шушумигиТерористи
  • 13 руснака

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "123":

    учи история. по време на войната между талиби и СССР в Афганистан, хамериканците подкрепяха, финансираха, обучаваха и въоръжаваха талибаните! При това ги въоръжаваха с най-новото си оръжие, американския Стингер го получихме точно от талибаните! По време на и двете чеченски войни, пак сащ ги въоръжаваше и пращаше свои инструктори, купуваше им най-новото оръжие, обучаваше ги и плащаше на наемниците. Същото правят и в грузия след "революция" от 2004-та, по време на война в южна осетия през 2008 сред трупове на "грузински войници" имаше американски инструктори и наемници от цял сват. А афганците в момента никой не ги подкрепя, никой не ги финансира, никой не ги обучава, никой не плаща на наемниците (затова в момента ги няма в афганистан). останаха само афгански патриоти, които се борят за независи афганистан
  • 14 зигмунд фройд

    0 0 Отговор
    писаниците по долу ми напомнят на хора които или са с промити мозъци или са пушили кофти трева или са прекалили с пиенето или са стояли дълго време на слънцето т.е. слънчасали. стига сте анализирали има кой да го прави вместо вас!

    Коментиран от #17

  • 15 люлю

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Акага":

    нахождения на всички американски самолетоносачи
    CVN-65 Enterprise
    CVN-72 Abraham Lincoln
    тези 2та май са най интересни
  • 16 Ела Да Видиш

    0 1 Отговор
    Абе ако некой се осмели да нападне ИРАН --> Дано Иранците Освен Че Се Опитат Да Удържат И Да Изравнят Израел Със Земята !
  • 17 руснака

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "зигмунд фройд":

    браво човек! евала! хората му викат "история", всички искат да разберат какво беше станало наистина, искат да разберат повече.... а ти викаш - не се опитвайте! това е промиване на мозък! има хора са анализиране! евала човек! браво!
  • 18 Георги Дочев

    0 0 Отговор
    АМИ АКО ИРАН ВЕЧЕ ИМА ЯДРЕНИ БОЙНИ ГЛАВИ НА КИТАЙСКИ РАКЕТИ ПО ПОДОБИЕ НА СС20 "ЗЕМЯ-ЗЕМЯ" И МОЖЕ ДА БИЕ ЕВРОПА, БРЮКСЕЛ ЗАСЛУЖАВА НЕ ЕДНА А НЯКОЛКО АТОМНИ БОМБИ.
  • 19 Преброяване на бесните язовци

    0 0 Отговор
    Тия плачат за демокрация.