Last news in Fakti

30 Юни, 2012 13:02 1 323 2

Скок на петрола след срещата на ЕС

  • петрол-
  • цени

 

На международните пазари петролът рязко поскъпна вследствие решенията, взети на срещата на ЕС.

Августовските фючърси на северноморски петрол тип Brent, търгувани на лондонската борса ICE, поскъпнаха с 3,45 долара (4,51% ценови ръст) - до 95,48 долара за барел. На нюйоркската борса NYMEX повишиха стойността си и августовските фючърси на американски суров петрол тип Light Sweet - с 4,48 долара (5,77% ценови ръст), до 82,17 долара за барел.

Ръстът в цената на черното злато е най-значимият за последните 8 месеца, През последните дни петролът бързо поевтиняваше. Така например, в хода на борсова сесия в четвъртък, 28 юни, черното злато поевтиня с 2,5-3 долара за барел. Скокът в цената се дължи на решението, взето на срещата на ЕС, да бъдат смекчени условията за отделяне на финансова помощ за закъсалите испански банки, както и на Италия, която също очаква подкрепа.

Според анализаторите цената на петрола може да нарасне с допълнителни 10%. За това може да допринесат и санкциите срещу Иран, от чиито петролни доставки бяха принудени да се откажат някои европейски страни като Гърция, Италия и Испания.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 митко

    0 0 Отговор
    pak shte duhame supata
  • 2 някой

    0 0 Отговор
    Ако искате може и трети път да я копирате тая новина...някой май не се е събудил още. :)