Отидете към основна версия

1 594 9

Дянков: В момента нямаме изгода от присъединяване към Еврозоната

  • симеон дянков-
  • еврозона-
  • заем-
  • еврооблигации
Снимка: БГНЕС

 

Българският финансов министър Симеон Дянков заяви, че неговата страна в момента няма изгода да започне процедура по присъединяване към Еврозоната, предаде АФП.

"България няма интерес на този етап да влезе в чакалнята на Еврозоната, механизма ERM ІІ", заяви министърът, припомняйки "лошите събития в Еврозоната между 2009 и 2012 г.".

Механизмът за европейски обменен курс (ERM ІІ) определя рамката на сътрудничеството в областта на валутната политика между Еврозоната и страните от Европейския съюз, които подготвят преминаването си към еврото.

"Дори да сме готови и влизането в чакалнята да е единствената стъпка, която ни остава (за да се присъединим към еврото), не мисля, че България има интерес да направи тази стъпка в този момент'', уточни Симеон Дянков. ''Има твърде голяма несигурност. Ние нямаме интерес да бързаме заради потенциалните негативни ефекти. Ето защо ще изчакаме ситуацията да се успокои", заключи той. Финансовият ни министър не пропусна да уточни пред Блумбърг, че правителството на ГЕРБ след успешно пласираната емисия от облигации не смята да взима нови кредити.

Най-бедната страна в ЕС България има стабилни макроикономически показатели, като публичният дълг през януари бе 14,3% от БВП, отбелязва АФП, цитирана от БГНЕС.

От 1997 г. тя спазва режим на икономии – валутен борд, като най-напред левът бе прикрепен към бившата германска валута – марката, а след това към еврото.

Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков участва в конференцията „Пътят напред: Централна, Източна и Югоизточна Европа" във Виена. Тя беше организирана от Джойнт Виена Инститют по повод 20-та му годишнина, а съорганизатори са австрийското министерство на финансите, Международният валутен фонд (МВФ) и австрийската национална банка. Целта на форума беше да начертае перспективите за развитие на страните от Централна, Източна и Югоизточна Европа и да дискутира бъдещите нужди на страните от региона от обучение на администрацията и техническа помощ.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини