Отидете към основна версия

1 185 5

Предстоят фалити на собственици на ВЕИ

  • веи-
  • дкевр-
  • протест-
  • екоенергия
Снимка: БГНЕС

Производители на зелена енергия организираха протестно шествие от сградата на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране до Министерския съвет. Недоволството им е заради цената за достъп до мрежата, която Регулаторът въведе за тях в средата на миналия месец, съобщи БНТ.


Според тях новата такса ще доведе до фалити в бранша. Инвеститорите във възобновяеми източници поискаха оставката на председателя на ДКЕВР - Ангел Семерджиев. Те обявиха, че им предстоят срещи с представители на управляващите.

Протестиращите производители на екоток определиха новата такса като незаконна. Те за пореден път отхвърлиха аргумента на Регулатора, че многото фотоволтаици, които се включиха в мрежата това лято, са изненадали ДКЕВР и системата неподготвени.

Никола Николов от Българска фотоволтаична асоциация обаче опонира, че когато са вземали решение за увеличаване цената на тока, от ДКЕВР са знаели всички данни. Те са имали отчет на всички предварителни и окончателни договори за присъединяване към мрежата, твърди той.

Повечето от протестиращите бяха от фотоволтаичния бизнес. Голямата част от слънчевите централите ще трябва да дават 40% от доходите си под формата на такса, сочат данните на фотоволтаичната асоциация.
"Ние имаме 200-киловатова централа. Ако нещата не се променят до януари, буквално излизаме на червено, не можем да си покриваме кредита", оплака се инвеститорът Симеон Здравков пред БНТ.

Производителите на екологичен ток обмислят да не плащат новата такса и в момента се консултират с юристи какви са плюсовете и минусите от подобен ход. До края на седмицата инвеститорите трябва да вземат решение по въпроса.

Предстои в близките дни протестиращите да се срещнат с всички парламентарно представени сили, коментира Николов. Недоволните ще внесат иска си за отпадане на таксата и в Комисията за защита от дискриминация, ще предприемат и действия на европейско ниво.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини