Отидете към основна версия

2 152 3

Путин даде старт на "Южен поток"

  • южен поток-
  • старт-
  • първа копка
Снимка: в. "Труд"

Президентът на Русия Владимир Путин даде началото на строителството на газопровода „Южен поток”, който ще премине по дъното на Черно море до Южна Европа, предаде РИА Новости.

По време на тържествената церемония в района на Анапа се проведе символично заваряване на първите тръби на газопровода. Преди това Путин произнесе кратка реч и заяви, че „Южен поток” ще отговаря на най-високите стандарти за качество.

Министрите, представители на всяка от страните, през които ще минава газопровода, вместо първа копка, поставиха подписите си върху  тръбата.

На церемонията присъстваха президентът на Русия Владимир Путин и ръководителите на компаниите акционери в проекта – председателят на Управителния съвет на „Газпром” Алексей Милер, генералният директор на италианската компания Eni Паоло Скарони, главният изпълнителен директор на френската компания „Електрисите дьо Франс” Анри Проглио, председателят на Управителния съвет на германския холдинг „Винтерсхал” Райнер Зеле и изпълнителният директор на „South Stream Transport” Марсел Крамер.

Пристигнаха и членове на правителствата и дипломатическите мисии на страните-участнички в "Южен поток" – Италия, Франция, Германия, Австрия, България, Сърбия, Унгария, Словения, Гърция, Хърватия, Турция и Македония.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова представяше българското правителство.

По рано днес стана ясно, че европейският комисар за енергетиката Гюнтер Йотингер е отклонил поканата да присъства на символичното заваряване на първите тръби от газопровода, съобщи „ЕурАктив”.

„Всички обеми на газа, които се планира да бъдат доставяни по газопровода „Южен поток”, вече са разпределени. Проектът е търсен на пазара”, заяви ръководителят на „Газпром” Алексей Милер в интервю за телевизия „Россия 24”.

На 15 ноември „Газпром” се договори с последната транзитна страна в проекта – България. „Южен поток” трябва да премине по дъното на Черно море от Русия до България. От там ще се раздели на два участъка – през Сърбия и Унгария до Австрия и през Гърция към Италия.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • От 2013 г. строим "Южен поток” у нас

    Строителството на газопровода "Южен поток” на територията на България ще започне през юни 2013 година. Това реши Съветът на директорите ...
    21.12.2012
    2 369
    0
  • Първа копка на "Южен поток"

    Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова ще направи днес първа копка на "Южен поток" в присъствието на Влад ...
    07.12.2012
    1 268
    0
  • Енергийни игри в Източна Европа

    С подписаното от България на 15 ноември 2012 г. инвестиционно решение за строителството на газопровода „Южен поток” може да се коментир ...
    05.12.2012
    3 094
    1