Отидете към основна версия

1 094 1

ДКЕВР: Поне 7% по-евтино парно в София

  • парно-
  • софия-
  • дкевр
Снимка: БГНЕС

Цената на парното в столицата за първото тримесечие на следващата година ще бъде намалена най-малко със 7%. Това обяви председателят на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев.

Той взе участие в дискусия за цената на природния газ, организирана от „24 часа“.

Ангел Семерджиев дори прогнозира, че цената на топлото в провинцията ще намалее между 3% и 7% от началото на годината.

Процентите са различни, защото зависели от състоянието на всяка топлофикация и направените от нея инвестиции за модернизации и повишаване на ефективността на дружествата.

Газът ще поевтинее за крайния потребител с повече от предложените от „Булгаргаз” 9,3%, но с колко точно ще стане ясно в края на следващата седмица, т.е. преди Коледа, каза Ангел Семерджиев.

Някои топлофикации ще имат намаление близко до намалението на природния газ, а за някои от тях то ще е малко по-ниско, но разликите ще бъдат минимални, заяви шефът на ДКЕВР.

Директорът на „Топлофикация - София“ Цветан Симеонов каза, че ще предложи намаление на цената от 5%. Шефът на енергийния регулатор обаче веднага го коригира, посочвайки че намалението ще е по-голямо. „Поне 7 % ще е намалението на парното в София", прогнозира Ангел Семерджиев.

С подписването на новия договор с "Газпром" същото намаление от над 20 процента е постигнато и за цената на газа от местния добив, похвали се и министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

Той не пропусна да припомни, че вече е било договорено едно намаление от 11% за синьото гориво, което е било отчетено в цената от началото на октомври.

Делян Добрев припомни, че ако не бяхме се договорили с руснаците, щяхме да плащаме 817 лв. за 1000 куб. м. газ, срещу 730 лв. за 1000 куб.м. сега. От Нова година България ще плаща 660 лв. за 1000 куб. м.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини