Отидете към основна версия

1 261 3

Държавата ще осигури работа за 900 работници от ВМЗ-Сопот

  • вмз-сопот-
  • работа
Снимка: БГНЕС

Държавата ще осигури работа за 900 служители от ВМЗ-Сопот. Това съобщи пред Нова телевизия социалният министър Тотю Младенов.

Около 400 оръжейници ще започнат да напускат предприятието доброволно от днес. Те ще се възползват от предложението на държавата да започнат работа в частни фирми.

Като обезщетение работниците ще получат от сопотската оръжейница по 4 брутни заплати или около 2 хиляди лева. Очаква се около обяд да е готов и списъкът с други 500 души, които ще бъдат съкратени от завода до две седмици. 

225 фирми от Карлово и Пловдивска област са заявили 400 свободни места за съкратените оръжейници. Фирми в региона вече са заявили готовност да наемат хора от завода. Първоначално работодателите предлагат минимална работна заплата докато трае обучението на оръжейниците по съответната нова специалност. В някои фирми в последствие доходът може да скочи до 550 лева.

Кметовете на Сопот и Карлово са готови да наемат около 500 души, които да копаят градинки, да боядисват пейки и тротоари. Следващата седмица в завода ще заработи мобилна приемна на бюрото по труда, която директно ще предлага работа на всеки съкратен, за да не се налага да чака с месеци пред службите на Агенцията по заетостта.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Съкращават 600 работници от ВМЗ

    Около 600 работници ще бъдат съкратени във "Вазовски машиностроителни заводи" ЕАД. За това са се разбрали синдикатите и ръководството на ...
    31.01.2013
    1 390
    1