Last news in Fakti

31 Януари, 2013 10:16 1 339 1

Съкращават 600 работници от ВМЗ

  • вмз сопот-
  • работници-
  • вмз-сопот
Съкращават 600 работници от ВМЗ - 1
Снимка: БГНЕС

Около 600 работници ще бъдат съкратени във "Вазовски машиностроителни заводи" ЕАД. За това са се разбрали синдикатите и ръководството на предприятието след тежки преговори, продължили до късно снощи. Новината съобщи пред радио „Дарик“ Иванка Иванова, председател на структурата на КНСБ в завода. От мениджърския екип са настоявали да бъдат освободени 900 души, но в крайна сметка профсъюзите успели да намалят бройката.

Очаква се днес следобед ръководството да започне да връчва покани на оръжейниците за прекратяване на договорите им по член 331 от Кодекса на труда.

Работниците трябва да получат минимум по четири брутни заплати.

От началото на януари досега 60 оръжейници доброволно са напуснали ВМЗ по различни причини. Част от тях са си тръгнали заради неизплатените възнаграждения, а други са се пенсионирали.

От Агенцията по заетостта информираха вече, че частни фирми от Пловдивския регион, Ловеч, Стара Загора и Радомир са заявили над 370 свободни места. Работа за още 500 души от оръжейницата могат да осигурят общините Сопот и Карлово по програмите на социалното министерство. Максималният срок за трудова заетост по тях е 12 месеца.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Владимир Йосифов

    0 0 Отговор
    Какво биха работили на Острова работниците от ВМЗ Сопот ?
    Те протестират, НЕ защото завода им фалира,
    А ЗАЩОТО ще трябва да работят ПРИ ЧАСТНИЦИ !!!
    Това е проблем, който НИТО една медия не коментира.
    Вие ще го коментирате ли ?
    Англичаните коментират ТОЗИ проблем и НЕ ГИ ИСКАТ !!!
    Защо ли ?