Отидете към основна версия

12 708 56

Next.e.GO ще произвежда електромобили в завод „Балкан“ край Ловеч

  • next.e.go-
  • производство-
  • електромобили-
  • завод-
  • ловеч

Инвестицията е привлечена благодарение на активната работа на „Аутомотив Клъстер България“ и по-специално – на президента Росен Плевнелиев

Илюстративна снимка, БГНЕС

Стартъпът Next.e.GO е автомобилната компания с интерес да изгради съоръжение за производство на електрически автомобили в България, научи Economic.bg. По неофициална информация производството ще бъде ситуирано в Ловеч, като ще се използва производствената база на завод „Балкан“, собственост на братята Кирил и Георги Домусчиеви. Двамата са участвали активно в преговорите около проекта, съобщи economic.bg.

Инвестицията е привлечена благодарение на активната работа на „Аутомотив Клъстер България“ и по-специално – на президента Росен Плевнелиев (2012 – 2017 г.), който е член на Управителния съвет на клъстера.

Не мога да коментирам нищо засега. Информация ще бъде изнесена на официалното събитие в събота. Все още вървят разговорите, но те не са приключили. Работя вече 20 години за осъществяването на подобен проект и не искам за два дни да се провали, за да направим сензация", коментира Любомир Станиславов, изпълнителен директор на „Аутомотив Клъстер България“.

По-рано днес икономическият министър Кирил Петков обяви в Министерския съвет, че името на компанията и локацията на производството ще се държи в тайна, докато не бъде подписан меморандум за сътрудничество. По неговите думи това ще се случи в събота, по време на специално събитие в "София Тех Парк". Той разкри обаче, че инвестицията ще бъде около 140 млн. евро. Предвижда се в завода не просто да се сглобяват колите, а да има производство с по-голяма добавена стойност. Очаква се да бъдат създадени 1000 нови работни места.

В завод "Балкан" в момента се произвеждат велосипеди и мотокари, но разполага с подходящата инфраструктура, която може да се модифицира и за производство на автомобили. В своята над 80-годишна история заводът е произвеждал още самолети, леки автомобили и мотоциклети.

Next.e.GO започва живота си като германски стартъп с производство в град Аахен. През септември 2020 г. компанията e.GO Mobile AG бе придобита от холандската инвестиционна група ND Industrial BV. Новата компания бе наречена Next.e.GO Mobile SE.

Сега тя произвежда моделите e.GO Life First Edition, e.GO Life 60 и e.GO Life 40+. В Германия колите струват между 23 и 25 хил. евро, преди държавната субсидия за екологичност. С нея цената на един от моделите пада под 17 хил. евро.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 38 гласа.

Свързани новини