Отидете към основна версия

1 191 0

Получаваме 72 млн. евро за ядреното хранилище на Козлодуй

  • аец козлодуй

 

Международният фонд "Козлодуй" ще отпусне 72 милиона евро за националното хранилище за ниско и средно радиоактивни отпадъци, което трябва да бъде изградено до 2015-а година. Техническият проект ще бъде готов в средата на следващия месец, разкрива БНР.

По-слабо радиоактивните отпадъци от спрените 4 блока на АЕЦ "Козлодуй" и от работата на Пети и Шести блок ще се съхраняват безопасно в следващите 300 години в националното хранилище за ниско и средно радиоактивни отпадъци. Строежът му на площадката в охраняемата зона на атомната централа ще започне догодина. След 2015-а година в него ще се депонират 140 хил. куб. м. отпадъци, кондиционирани в стоманобетонни кубове. Една трета от депото и съпътстващата инфраструктура се финансират със 72 млн. евро от Международния фонд "Козлодуй". Това съобщи Дилян Петров – изпълнителен директор на държавното предприятие "Радиоактивни отпадъци", оператор на хранилището.

Парите ги осигурява връзката Банка за възстановяване и развитие и ще бъде подписан договор през юни на сесията на донорите.

Общата стойност на хранилището е над 100 млн. евро.

 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини