Отидете към основна версия

1 583 8

Спрени са общо шест блока в "Марица-изток"

  • шест блока-
  • "марица изток"-
  • спрени

Спрени са общо шест от блоковете в трите ТЕЦ-а на комплекса "Марица-Изток". Като причина за това се изтъква изключително нисък износ на ток и свито вътрешно потребление, съобщи БНР.

Електронергийният системен оператор е разпоредил спиране на блокове 3, 4 и 5 в държавната ТЕЦ "Марица Изток 2", на блок 2 в ТЕЦ "Марица Изток 1" и на два от общо 4 блока в ТЕЦ "Марица Изток 3".

От системния оператор заявяват, че временното спиране на тези мощности няма да се отрази на цената на тока, тъй като те са част от микса, който ДКЕВР определя. Операторът се ангажира да възстанови спрените мощности, веднага щом потреблението на електроенергия се покачи, а износът се върне в нормални граници.

Във връзка с информацията, че се подготвя тайно увеличение на тока,  Иван Йотов, изпълнителен директор на ЕСО, заяви пред TV7, че спадът в потреблението на ток по време на празничните дни и повишаването на температурите, е довело до намаляването на подаваната електроенергия от ТЕЦ "Марица-Изток" 2. Той гарантира, че това няма да повлияе на цената на тока.

Независимо от дългосрочните договори с частните ТЕЦ-ове 1 и 3, те отдавна работят на минимални мощности и затова се е наложило да се понижи подаваната електроенергия от ТЕЦ "Марица-Изток" 2. Информацията, че това се е случило под влиянието на политически сили и интереси е невярна, това се прави за сигурността на системата, поясни Йотов.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • И миньорите ще протестират

    След спирането на мощности в трите ТЕЦ „Марица Изток” в неделя и миньорите излизат на протест. Опасявайки се от предстоящи съкращения, ч ...
    04.03.2013
    774
    4