Last news in Fakti

3 Март, 2013 16:27 1 581 8

Спрени са общо шест блока в "Марица-изток"

  • шест блока-
  • "марица изток"-
  • спрени

Спрени са общо шест от блоковете в трите ТЕЦ-а на комплекса "Марица-Изток". Като причина за това се изтъква изключително нисък износ на ток и свито вътрешно потребление, съобщи БНР.

Електронергийният системен оператор е разпоредил спиране на блокове 3, 4 и 5 в държавната ТЕЦ "Марица Изток 2", на блок 2 в ТЕЦ "Марица Изток 1" и на два от общо 4 блока в ТЕЦ "Марица Изток 3".

От системния оператор заявяват, че временното спиране на тези мощности няма да се отрази на цената на тока, тъй като те са част от микса, който ДКЕВР определя. Операторът се ангажира да възстанови спрените мощности, веднага щом потреблението на електроенергия се покачи, а износът се върне в нормални граници.

Във връзка с информацията, че се подготвя тайно увеличение на тока,  Иван Йотов, изпълнителен директор на ЕСО, заяви пред TV7, че спадът в потреблението на ток по време на празничните дни и повишаването на температурите, е довело до намаляването на подаваната електроенергия от ТЕЦ "Марица-Изток" 2. Той гарантира, че това няма да повлияе на цената на тока.

Независимо от дългосрочните договори с частните ТЕЦ-ове 1 и 3, те отдавна работят на минимални мощности и затова се е наложило да се понижи подаваната електроенергия от ТЕЦ "Марица-Изток" 2. Информацията, че това се е случило под влиянието на политически сили и интереси е невярна, това се прави за сигурността на системата, поясни Йотов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 въпросителна

    1 5 Отговор
    Е като няма търсене на електроенергия , нито у нас , ни в чужбина - защо тогава ни е АЕЦ Белене.Освен другарите от БСП да краднат някой милиард де.

    Коментиран от #3

  • 2 !!!

    1 0 Отговор
    А защо не се спира в пъти по скъпата зелена енергия произвеждана от енергийната мафия с ветрогенераторите на Цветелина и сие!
  • 3 Факира

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "въпросителна":

    Щото са тъпии, затова ни дразнят- политик да краде - айде, ама да е тъп и да краде - това е непоносимо
  • 4 Благослав Тангъров

    1 0 Отговор
    Нещо не мога да се сетя как така при намаляване на потреблението сметките на домакинствата така рязко скачат. След уникалните сметки за декември очаквахме по ниски за януари. Само че са същите!?! Имам предчуствие че вече ще са такива (двойни!) и за напред, и то без да е вдигана цената на тока!!! Изглежда някои усещат че са пътници и гледат да скубят като за последно. Само че утре пускам жалба в ЧЕЗ и няма да им платя до доказване на изразходваната енергия! Ако ще и да ми спрат тока, тоя път няма да им минат чешките номера, да не им се стори тясна България!!! Може да почнат да им горят и цели офиси, не само някакви служебни таратайки! Ако още малко си поиграят с търпението на хората ще стане страшно... А може и да си тръгнат като бити п....си!!!
  • 5 tati

    1 0 Отговор
    АЙДИ СЕГА ГЛАСУВАЙТЕ ПАК за белене-е-е-е-е-е-е !!!!!! При мощности от 6000 мегавата сме потребили -109- мегавата !!! А Другите -5891- мегавата какво ще ги правим ????? Да продадем малко на Русия - да им помогнем ??????
  • 6 протестиращ

    0 0 Отговор
    Слабо потребление на ток?
    Нали това изкахте ПРОКЛЕТИ управляващи. Сега вместо цената да е поносима и да има потребление, ВИЕ ПРОКЛЕТИ-АНТИБЪЛГАРИ съсипвате и това малкото останало работещо в БГ.
    Докато разпределението на приходите от продажбата на ел.енергия е:
    производство на ел.енергия - 44,33 %
    ЧЕЗ – 31,97 %
    ще е така. А може да стане още по-лошо. Какво ще правите, ако населението се обедини и започне да включва в точно определен час (примерно 19 ч.) всичките си електроуреди за около 30 мин. и след това ги изключи (включително и осветлението)? Какво ще и се случи на електросистемата?
    Докато НЕУДАЧНИЦИ, ПРОДАЖНИЦИ, НЕГРАМОТНИЦИ, АНТИБЪЛГАРИ управляват ДКЕВР, нищо добро не чака този беден и ограбен народ.
    Едно нещо трябва да е ясно на управляващите: Тока не може да се складира! При тока важи правилото потребяваш сега или губиш! Основна задача на ДКЕВР е да осигури (на поносима цена) потреблението на всичката произведена ел. енергия.

    Коментиран от #7

  • 7 още един протестиращ

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "протестиращ":

    ++++++++ Това е! Да им гръмнем системата с вкл/изкл ! Това ще им извади далаверите веднага! Велико! /без капка ирония/Кога започваме?
  • 8 Бай хой

    0 0 Отговор
    Те закриха Козлодуй и Белене защото не могат да се продават. Ядрените централи не могат да бъдат частна собственост и затова ни направиха роби на частните ТЕЦове. Изключват се мощности за да се фалират и приватизират за без пари. Мижай да та лажем. Нямаме нужда от атомни централи колкото нямаме нужда от нормални заплати и пенсии. Мафията продължава да насажда омраза,интриги и заблуда в народа.
    В съвременния свят енергията е недостатъчна и все повече ще се увеличава потреблението. Тоя номер със свитото потребление си е чиста политическа и мафиотска спекулация.