Отидете към основна версия

1 329 10

Дервенков: Растежът на стартъп сегмента е начин за връщане на талант в България

  • недялко дервенков-
  • автономни дронове-
  • стартъп мрежа

Сегментът на технологиите е най-гъвкавият и най-малко засегнат от пандемията

Снимка: Shutterstock

Ние демонстрираме, че в България могат да се случват неща като автономни дронове, роботика, принтиране на 3D органи и редица други иновации, които по презумпция хората си мислят, че могат да се случват само извън България. Това каза в интервю за БНР Недялко Дервенков, вицепрезидент на Българската стартъп асоциация и член на УС на Европейската стартъп мрежа. Българската стартъп асоциация представлява над 500 технологични компании.

Сегментът на технологиите е най-гъвкавият и най-малко засегнат от пандемията, твърди Недялко Дервенков.

„Като че ли това е сегментът, който от дефект направи ефект.“

„Предприемачите намериха нови дигитални решения и някои бизнеси процъфтяха. Това беше голяма валидация, голяма възможност да направят нещо по-добро“, коментира той в предаването „Преди всички“ по БНР.

Българските стартъпи имат нужда от повече рисков капитал и държавата да ги приоритизира, отбеляза още Дервенков. По думите му трябва да се създаде инструментариум, чрез който технологичните компании да бъдат финансирани по-добре.

Една от битките на асоциацията е за нов тип дружество, защото форматът ООД отговаря на нуждите на занаятчиите от 19 век, а не на потребностите на бизнеса от 21 век.

Ако този сегмент расте, това ще бъде сред най-добрите начини да се връща талант в България, категоричен е Недялко Дервенков.

Към днешна дата той отчита доста по-голяма чуваемост на техните послания и разпознаваемост на визията им за трансформиране на икономическия модел към индустрия с висока добавена стойност.

Относно Плана за възстановяване и устойчивост Дервенков посочи, че много от реформите са свързани с техни приложения и се върви в правилната посока. Парламентарната комисия по дигитализация според него е портата, през която законодателните им инициативи да минават.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.

Свързани новини