Last news in Fakti

30 Август, 2021 12:29 1 316 10

Дервенков: Растежът на стартъп сегмента е начин за връщане на талант в България

  • недялко дервенков-
  • автономни дронове-
  • стартъп мрежа

Сегментът на технологиите е най-гъвкавият и най-малко засегнат от пандемията

Дервенков: Растежът на стартъп сегмента е начин за връщане на талант в България - 1
Снимка: Shutterstock

Ние демонстрираме, че в България могат да се случват неща като автономни дронове, роботика, принтиране на 3D органи и редица други иновации, които по презумпция хората си мислят, че могат да се случват само извън България. Това каза в интервю за БНР Недялко Дервенков, вицепрезидент на Българската стартъп асоциация и член на УС на Европейската стартъп мрежа. Българската стартъп асоциация представлява над 500 технологични компании.

Сегментът на технологиите е най-гъвкавият и най-малко засегнат от пандемията, твърди Недялко Дервенков.

„Като че ли това е сегментът, който от дефект направи ефект.“

„Предприемачите намериха нови дигитални решения и някои бизнеси процъфтяха. Това беше голяма валидация, голяма възможност да направят нещо по-добро“, коментира той в предаването „Преди всички“ по БНР.

Българските стартъпи имат нужда от повече рисков капитал и държавата да ги приоритизира, отбеляза още Дервенков. По думите му трябва да се създаде инструментариум, чрез който технологичните компании да бъдат финансирани по-добре.

Една от битките на асоциацията е за нов тип дружество, защото форматът ООД отговаря на нуждите на занаятчиите от 19 век, а не на потребностите на бизнеса от 21 век.

Ако този сегмент расте, това ще бъде сред най-добрите начини да се връща талант в България, категоричен е Недялко Дервенков.

Към днешна дата той отчита доста по-голяма чуваемост на техните послания и разпознаваемост на визията им за трансформиране на икономическия модел към индустрия с висока добавена стойност.

Относно Плана за възстановяване и устойчивост Дервенков посочи, че много от реформите са свързани с техни приложения и се върви в правилната посока. Парламентарната комисия по дигитализация според него е портата, през която законодателните им инициативи да минават.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    3 1 Отговор
    Яко Глупости!
  • 2 Гост

    5 1 Отговор
    Светле, кака, да ми обясниш този термин "стартъп", как е по нашенски?

    Коментиран от #4, #9

  • 3 Но липсата на флотация

    3 0 Отговор
    на стокексчейнджа на тези старт-ъпи ще продължи да е задържащ фактор.
  • 4 Е как бре

    4 1 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    Стартъпа е, когато си намираш идиоти да ти бачкат за 1500-1600 и да се пишат айтита, а ти да си правиш 10 бона плюс и да им даваш кафенце, ядки и да ги убеждаваш колко са ти важни.
  • 5 честен ционист

    3 1 Отговор
    "принтиране на 3D органи и редица други иновации" Алоо, в кочинк@ата, като си поискаш лед в заведение те гледат на кръв, те за някакви принтери и роботики ми говорят. Междузвездни войни е просто филм.
  • 6 Баба Пена

    3 1 Отговор
    Аз не съм съгласна моята пенсия да заминава за нещо по-различно от стартъп турски сериал.
  • 7 НПО ЕДНО

    2 1 Отговор
    На старт-ъп в България му се вика на голобрад далавераджия.
  • 8 Ивелин Михайлов

    3 0 Отговор
    Най-големият Исторически парк в света инвестира близо 1 милион лева в българските стартъпи!
  • 9 Димов

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    Стартъп = начинание.
  • 10 Горски

    0 0 Отговор
    Ситуацията прилича по нелепост на старата и добре позната ситуация с наливането на повече от век в София. Резултатът е повече калинки събрани на едно място!
    Но наглостта няма граници! - Въпреки растежа и самоиздръжката на този частен бизнес, предвид на състоянието на страната този апелира да се наливат приоритетно пари там!
    А защо не в другите отрасли, които носят или поне носеха сериозни пари за бюджета?